Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opravdanje 
za rušenje

Parkiralište za 130 vozila umjesto kulturnog dobra

19.02.2014., Zagreb - Kvartovska tribina Vecernjeg lista za Gradsku cetvrt Novi Zagreb - zapad.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
19.07.2014.
u 17:29

Rok: Grad je dobio rok da pripremi dokumentaciju i započne sa zaštitom Paromlina.

Na mjestu nedavno srušenih zidova i dimnjaka zaštićenog Paromlina Grad je započeo uređivanje parkirališta za 130 automobila. Iako su iz Ministarstva kulture kazali da prema njihovim informacijama Grad parkiralište ne širi već se samo raščišćava u onim gabaritima u kojima je bilo i prije urušavanja, iz Grada su potvrdili suprotno.

Da ne stoji prazno

– Prostor je raščišćen, a na tom dijelu privremeno ćemo, dok se ne donese rješenje o načinu sanacije Paromlina ondje urediti parkiralište za oko 130 vozila jer nema razloga da prostor stoji neiskorišten - kazao je Alan Ordulj iz Ureda za izgradnju.

Tako će parkiralište na kojem se dnevna karta naplaćuje 10, a noćna 5 kuna povećati svoj kapacitet s oko 500 na oko 630 mjesta.

Iz Ministarstva su kazali kako su Gradu 15. srpnja poslali rješenje i dali osam dana da pokrene postupak odobrenja za obnovu i uređenje kompleksa Paromlin.

– Istim rješenjem Gradu je dan rok da 180 dana nakon što dobije odobrenje za obnovu uskladi zatečeno stanje sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kako to propisuje Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture - kazali su iz Ministarstva. Dodali su i da su se iz Grada očitovali zašto su srušili dio Paromlina.

Čistili pa srušili

– Grad je kroz priloženi Elaborat o stanju dijela preostale konstrukcije izrađenom u lipnju 2014. utvrdio da je vezivni materijal morta na ostatku zidova danas potpuno degradiran te da rekonstrukcija nije moguća dogradnjom na ostatke zidova - prenijeli su stavove Grada. U opravdanju o rušenju dalje stoji da se rekonstrukciju takve građevine ne može ekonomski opravdati, te su stoga i predložili potpuno uklanjanje ostataka zidova. Navode i da su o rušenju izvijestili i samo Ministarstvo od kojeg su tražili suglasnost za uklanjanje zidane konstrukcije kao prve faze uklanjanja, što su oni još ranije demantirali.

– Grad navodi i da je namjera bila samo hitno uklanjanje labilnih dijelova zidova i čišćenje urušenih dijelova građevina na parkiralištu, no to je i dovelo do urušavanja preostalog dijela građevine - zaključili su iz ministarstva kulture. 

Komentara 10

DU
Deleted user
23:23 19.07.2014.

Trebalo je to ruglo srusiti već davno . A ove kulturne bukadžije i onako neznaju ništa osim kakit bez veze

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:31 19.07.2014.

Zasto je paromlin kulturno dobro? Ako je, cijeli ce zitnjak za 100 kuki postati zasticena kulturna zona.

M3
Miške 3
13:06 20.07.2014.

Oni koji nisu rođeni u Zgbu niti pripadaju njegovom kulturnom krugu, sve bi starine zrušili i zabetonirali ( kao Podsljemensku zonu, Gračane) pretvorili u mjesta za parkiranje. Zagrem će na kraju izgledati kao Neum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije