Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni arhiv u Zagrebu

Palača Erdődy-Drašković krije i tajne o vješticama

Dvoriste, palaca Erdody - Draskovic i prostorije Drzavnog arhiva po prvi put se otvorile za javnost
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
27.03.2015.
u 10:00

U arhivu, koji je od jučer otvoren za javnost, organizirat će razgled dvorišta, izložbe, predavanja, a žele potaknuti građane da pohranjuju gradivo

Rodoslovno stablo obitelji Jelačić, dokumenti kojima se presuđivalo vješticama za vrijeme najveće hajke, od sredine 17. do sredine 18. stoljeća, no i najraniji dokument iz 13. stoljeća kojim građani Gradeca dobivaju na korištenje šumu... sve se to može vidjeti u Državnom arhivu u Zagrebu (DAZ) u Opatičkoj ulici, koji je svoja vrata za javnost otvorio jučer.

Ulaz besplatan

Iako se i dosad mogla pregledavati građa, sada će posjetitelji moći svaki radni dan od 8 do 16 sati razgledati dvorište raskošne palače Erdődy-Drašković, u kojoj se nalazi arhiv, a zaposlenici će voditi i ture od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, na kojima će se moći čuti o samoj povijesti palače, razgledati arhiv, čuti čime se zaposlenici bave...

Ulaz je besplatan, a razgledati zgradu i dvorište uz stručno vodstvo može se uz prethodnu najavu na broj 4807-167.

–Želimo da Zagrepčani postanu svjesni svog arhiva, u koji uglavnom ulaze birokratski spisi pojedinih institucija, no želimo potaknuti ljude da sami pohrane gradivo kod nas - rekla je ravnateljica DAZ-a Živana Heđbeli.

Izložba starog Zagreba

Povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, koja istražuje povijest Zagreba upravo iz njihovih 
dokumenata apelirala je, pak, na to da se palača obnovi.

Uz razglede, organizirat će se i predavanja i izložbe, a trenutačno je u dvorištu postavljena izložba fotografija starog Zagreba, naziva "Šetnja Zagrebom dokonog Purgera".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije