Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koincidencija

Ovo je naljepša poštanska marka u Hrvatskoj, a prizor s nje se obnavlja!

Zeleni most poštanska marka
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
24.04.2014.
u 15:52

Zeleni željeznički most najljepša je marka u 2013. prema glasovima građana iz zemlje i inozemstva. Taj se most, jedan od simbola Zagreba, i rekonstruira, u sklopu planova HŽ Infrastrukture. Gradonačelnik Bandić najavio je da će ga, kao i druge mostove, dati osvijetliti

Najljepša poštanska marka u 2013. godini je ona na kojoj se nalazi 'Zeleni' željeznički most kojim prolaze svi vlakovi koji prolaze prema južnom dijelu Hrvatske.

'Zeleni' most jedan je od najprepoznatljivijih zagrebačkih simbola, sagrađen je 1939. godine i zaštićeni je spomenik kulture, a Stela Prislan Fujs iz Hrvatske pošte kazala je da je od 40 markica 'zeleni' most dobio 22 posto glasova građana iz zemlje i inozemstva. Na drugom mjestu po ljepoti je markica pristupa Hrvatske u EU, a na trećem Čudnovate zgode šegrta Hlapića.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Igrom slučaja ove godine 'zeleni' most upravo se našao u planovima HŽ Infrastrukture pa je u tijeku njegova kompletna obnova u vrijednosti 38,5 milijuna kuna.

- Kada je prije 75 godina ovaj željeznički most izgrađen imao je najveći raspon između stupova od svih mostova u Europi i dugo je služio graditeljima kao primjer - kazao je Nikola Ljuban, član Uprave HŽ Infrastrukture.

Dodao je da će nakon obnove most moći podnjeti veću težinu i da će se povećati brzina prolaska vlakova sa sadašnjih 40 na 80 kilometara na sat.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Zahvalu HŽ-u izrazio je i gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da je važno da se jedan od simbola grada obnovi i bude u funkciji još najmanje sljedećih 60 godina. Najavio je i da će Grad svake naredne godine obnoviti i osvijetliti po jedan postojeći most kako bi Zagreb zablistao i iz zraka.

- Danas sam razgovarao sa svojim kolegama u Uredu za izgradnju i promet i dogovorili smo se da ćemo na natječaju zatražiti najbolju ponudu za iluminaciju. Nakon toga krenut ćemo i u izgradnji još dva mosta, onog na Bundeku i na Jarunu u produžetku Vrapčanske - najavio je Bandić.

Komentara 2

VI
Vito
07:27 25.04.2014.

Ovo je naljepša poštanska marka u Hrvatskoj, a prizor s nje se obnavlja! _________________ E ovo je stvarno šokantno Prizor s nje se obnavlja! Znači li to da je ta poštanska marka neuništiva? Tko li je dao diplomu slagatelju ovakveatelju ovakve rečenice?

IR
iritz
17:47 24.04.2014.

A di je Hendrix?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije