Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetovalište

Ovdje mlade majke mogu dobiti odgovore na baš sva svoja pitanja

Savjetovalište
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
24.10.2016.
u 12:09

Savjetovalištima za dojenje, čiji se rad organizira u suradnji Grada i Vijeća gradskih četvrti, želi se obiteljima olakšati prvi dani nakon dolaska prinove.

Dva već postoje na istoku grada, prošlog je vikenda otvoreno novo na zapadu, iduće se očekuje u Novom Zagrebu, a uskoro bi trebala postati standard u cijelom gradu. Savjetovalištima za dojenje, čiji se rad organizira u suradnji Grada i Vijeća gradskih četvrti, želi se obiteljima olakšati prvi dani nakon dolaska prinove te odgovoriti na sva njihova pitanja i nedoumice.

Individualni pristup

– O ovoj smo temi raspravljali i u Gradskoj skupštini te su svi zastupnici podržali projekt i složili se da nam treba barem po jedno ovakvo mjesto u svakom kvartu – rekla je Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, na otvorenju novog savjetovališta na Črnomercu minulog vikenda. Uređen je prostor u vrijednosti od 300.000 kuna u sklopu Doma Zdravlja Zagreb – zapad u Prilazu baruna Filipovića 11, kakav već postoji u Grižanskoj ulici u Dubravi te u Ninskoj u Sesvetama u Domu zdravlja Zagreb – istok.

– Do sada smo radili u bolnicama, domovima zdravlja, patronažama… Otvaranjem savjetovališta bitno je olakšana komunikacija između majki i zdravstvenih djelatnika – rekla je patronažna sestra Željka Skukan Šoštarić, koja je i posebno educirana savjetnica za dojenje s međunarodnim certifikatom. Majkama će u savjetovalištu na Črnomercu biti na raspolaganju dva puta tjedno. Sa svakom će razgovarati o majčinstvu, dojenju, prehrani... Kako kaže, mlade majke imaju puno pitanja te je važno da se mogu nekome obratiti.

– Trudnice najviše zanima kako se što bolje pripremiti za dojenje, posebice kada postoje neke specifične situacije poput dolaska blizanaca. Majke pak često misle da nemaju dovoljno mlijeka, a tu je i pitanje na koji način uvesti dohranu – objasnila je te istaknula da postoje neka određena pravila vezana uz dojenje, ali je poanta prilagoditi ih svakoj majci i zato su individualni savjeti od iznimne važnosti.

Klupe za dojenje

S obzirom na to da je pitanje dojenja, posebice u javnosti, u Hrvatskoj još uvijek tabu-tema, u sklopu ovog projekta u gradskim se parkovima postavljaju i posebne klupe za dojenje. Prva je također predstavljena u dvorištu doma zdravlja na Črnomercu, a postoji jedna i u Podsusedu. Riječ je o klupama sa zaklonom te mjestom za prematanje beba kako bi boravak u parku za obitelji s djecom bio što ugodniji i bezbrižniji.•

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
12:49 24.10.2016.

Miki doji li ga doji.......ali puno više siše.

RP
rpzagreb
16:01 24.10.2016.

Koji sretan par.......

Avatar Dr Evil
Dr Evil
13:27 25.10.2016.

"Ovdje mlade majke mogu dobiti odgovore na baš sva svoja pitanja" ... -Tko je bebi otac?!? Da ih čujem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije