Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brončano i zlatno

Ovako će izgledati sportski centar na Sveticama, s kampom HNS-a

Kamp Svetice Proarh
Foto: Proarh
1/4
24.10.2014.
u 14:25

Kompleks će imati dječje igralište i terene za građane. U nogometnom savezu su zadovoljni pobjedničkim projektom studija Proarh, čekaju se dozvole za početak gradnje

Stručni žiri Društva arhitekata Zagreb između nekoliko projekata izabrao je rad arhitekta Davora Matekovića i studija Proarh po kojem će se graditi Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice.

Sada je poznat budući izgled kampa nogometne reprezentacije zbog čije su se gradnje na toj lokaciji početkom godine bunili brojni građani koji su željeli da Svetice i dalje budu otvorene za rekreaciju.

Osiguran javni prostor

Arhitekt Mateković kazao je da je, vodeći računa o svim sadržajima koji su bili uvjetovani natječajem, nastojao maksimizirati javni prostor kontakta pješaka sa sportskim, pratećim i komercijalnim sadržajima pazeći na razlike između standardnog i stadionskog režima korištenja centra.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

– Duž istočnog i zapadnog izduženog broda koji su spojeni s tri, na njih okomita manja broda, rastegnute su dvije paralelne pješačke osovine koje spajaju plohe sjevernog, centralnog i dvoetažnog i južnog pješačkog trga – objasnio je Mateković. Dodao je da se i otvoreni i zatvoreni sadržaji centra nude za različite događaje i aktivnosti i da takva koncepcija postaje pokretač kvalitete urbanog života građana koji će se ondje okupljati.

I otvoreni i zatvoreni sadržaji centra nude se za različite događaje i aktivnosti za građane koji će se tamo okupljati

Davor Mateković,

arhitekt kompleksa Svetice

Objasnio je i da je dominantno pročelje zgrade poluprozirna ovojnica od ploča plastificiranog izbušenog lima čija je brončano-zlatna boja jedina asocijacija sportske namjene. Sam centar sastoji se od manjeg stadiona s glavnim nogometnim igralištem i atletskom stazom na sjevernom dijelu, dok su u južnom smještena tri pomoćna nogometna igrališta te zaseban, odvojen prostor za rekreaciju građanstva (dječje igralište i manji sportski tereni). U podrumu će biti svlačionice, dvije manje sportske dvorane s unutrašnjim dvorištem, prostori za fizioterapiju te garaža za VIP posjetitelje i upravu.

Prizemlje je osmišljeno kao javni prostor predviđen za lokale (ugostiteljski i trgovački sadržaji), fan-shop te kao ulazni nivo za tribine stadiona kapaciteta 3000 gledatelja s natkrivenim sjedećim mjestima. Hostel za sportaše predviđen je na 1. katu, a od ostalih sadržaja tu se nalazi prostor za medije, restoran za VIP goste te konferencijski centar.

Čekaju zeleno svjetlo

– Hrvatski nogometni savez je, naravno, zadovoljan odabirom nagrađenog rješenja – kaže Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS. Dodao je da o rokovima gradnje ovoga trenutka ne može nagađati jer ovise o dozvolama i terminu sjednice Gradske skupštine na kojoj će se odlučivati o suglasnosti.

– HNS je spreman početi s radovima čim drugi uvjeti, na koje ne možemo utjecati, budu zadovoljeni – napominje Pacak.

Komentara 14

CR
crocro
18:08 24.10.2014.

Na sve strane se grade novi stadioni, novi športski centri, moderniziraju se postojeći u skladu s svjetskim standardima, a Dinamo ima najveće ruglo u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Kome je u interesu samo dotjerivati stadion i izboditi radove, a vizure stadiona ostaju stare, oronule, nesimetrične i nazadne u europskim mjerilima. Još i dalje planiraju daljnje šminkanje po fazama, pa nadogradnju krovišta. Kome to odgovara kada je do danas potrošeno novca više nego košta Byernova "Arena Allianz" a ta dva objekta se ne mogu usporediti. Očito je da se izvode radovi kako bi netko možda imao nekakav profit. Jer ako nije tako, zašto stadion ne sruše u temelj i izgrade konačno stadion dostojan Zagreba, jer utakmice se možda u skoroj budućnosti neće moći igrati na stadionu koju neće moću udovoljavati svjetskim standardima. Sada ste mogli vidjeti stadion Salzburga kako izgleda. Maksimir kao da je zarobljen u nekom vremenu i prostoru Sovjetskog saveza. A okolo se gradi novo. Tko je kriv da Dinamo i tko je kriv za Makismir. Uvjeren sam da kada se jednom promijene okolnosti u Dinamo da će na utakmice dolaziti ponovo gledatelja koliko je Dinamu dolazilo prije 35 godina, kada se brojke nisu smanjivale ispod 30.000 - 40.000 gledatelja. Čak su izbacili neke planove o stadionu od nešto više od 20.000 gledatelja. Ako to naprave opet će ulupati novac a stadion u novim okolnostima neće moći primiti gledatelja. Nitko ne razmišlja o budućnosti svi samo o sadašnjosti. Dinamo mora imati potpuno novi stadion od najmanje 40.000 sjedalica i to napravljen po svjetskim kriterijima i vizurama i on treba biti prvi na redu za izgradnju u Hrvatskoj zato što je najstariji, nefunkcionalan i ružan. A Mamić ima sasvim druge ideje. A gdje je njegova izjava kada je rekao "sve što taknem pretvaram u zlato". Ne trebaš pretvarati u zlato samo stari stadion pretvori u potpuno iz temelja novi stadion u Makimiru ili bilo gdje ali ne stadion za jednu zagrebačku ulicu, već za cijeli Zagreb i Hrvatsku. A gdje je do sada ulupani novac od kojeg se mogla napraviti nova "Allianz Arena"?

FN
Fr@njo
16:45 24.10.2014.

cemu sluzi ruglo bez prozora, svijetla i zraka.. da li se vec zna tko ce raditi krov..mislim koliko ce prokisnjavati.

Avatar Nexus
Nexus
06:56 25.10.2014.

"Dinamo ima najveće ruglo u Hrvatskoj" ========================================================== Pa Dinamao je najvece nogometno ruglo u Europi; na zalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije