Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etno butik Mara

'Otkako smo postale 'Kolindine dizajnerice', etnomotivi su hit'

01.02.2017., Etno butik Mara, Zagreb - Vesna i Marija Milkovic, koje stoje iza Etno butika Mara, izmedju ostalog dizajniraju i za predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarovic.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
25.02.2017.
u 20:00

Sašile su kostim za službeni posjet kraljici Elizabeti, no dizajne Vesne i Marije Milković vole i 2Cellos, hrvatski dirigenti, pjevačica Sandra Bagarić, književnica Sanja Pilić...

Na njihovu čipku čak je i kraljici Elizabeti zapeo pogled.

Nije mogla odoljeti da na trenutak ne zastane kad joj je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pružila ruku. A vjerojatno je i u neformalnom razgovoru doznala da je riječ o ornamentu s hrvatskog otoka Paga. Pašku čipku na rukavu sugerirala je Vesna Milković, odmah nakon što su predsjednici na Pantovčaku uzele mjere za ručno šivani crno-bijeli kostim. Zaželjela je potom i jedan s malo boje, pa im je to odlučila priopćiti baš u njihovu dućanu u prolazu Matice obrtnika. Tada su joj izradile crveno-crnu varijantu. I tako su majka i kći iz Etno butika Mara među zagrebačkim obrtnicima postale poznate kao “Kolindine dizajnerice”. Iako im je da su idealne za to govorio gotovo svatko tko je ušao u dućan.

Prva bluza u 6. razredu

– Godinu dana slušale smo: “Pa vi biste trebale odijevati Kolindu”, dok nisu došli iz Ureda predsjednice kako bi rekli da su nas odabrali za predsjedničin službeni posjet Engleskoj – kaže Vesna Milković, koja haljine, kapute, košulje, sakoe, torbice te ostale predmete dizajnira s kćeri Marijom. Kroz vrata obrta u Ilici otad su ušli brojni novi kupci. Jer sve je zanimalo – koje su još hrvatske ornamente i dijelove nošnji njih dvije uspjele aplicirati na odjeću.

– Interes se, naravno, povećao, no naše poslovanje i dalje počiva na stalnim klijentima, većinom ženama koje su prilično svjesne što nose. Etno ili voliš ili ne voliš. Nema između – ističe Vesna Milković, koja je Etno butik Mara otvorila još 1999., kada je, u 38. godini, odlučila promijeniti zanimanje pravnice.

– Mislila sam kolika bi bila šteta provesti život ne radeći ono što voliš – objašnjava dizajnerica rođena u Vrbanji. Živjela je u obitelji u kojoj se stalno nešto šivalo, plelo i vezlo. Baka joj je prenijela znanje svih tehnika veza. Prvu je bluzu sašila još u šestom razredu osnovne škole, a u gimnaziji je već izrađivala kapute. A ideja za brend sazrela je kad je shvatila koliko ima različitih hrvatskih etnomotiva koji nisu uopće prepoznati. Baštini je ostala vjerna svih 18 godina, među ostalim i zato što joj je ona neiscrpno vrelo nadahnuća. Kći Marija prati posao od svoje 15. godine, a sada je kao diplomirana modna dizajnerica te mlađa generacija obitelji zadužena za softverski dio posla.

I stranci su oduševljeni

– Dio ornamenata radimo kompjuterski, na posebnom programu. A nakon što nacrtam, primjerice, borduru s Baščanske ploče, dalje se sve aplicira strojno – kaže Marija Milković.

Da bi to učinili, surađuju s muzealcima, pa i s akademicima. S njima se najčešće konzultiraju oko glagoljice, koja se traži na krsnim košuljicama. Hit je i alkarski vez, a obradili su i šestinski, prigorski, slavonski, tu je i motiv pletera... Sve što izađe ispod njihova stroja u malim je serijama, a odjeću koju kreiraju zavoljeli su i dvojac iz 2Cellos, hrvatski dirigenti, pjevačica Sandra Bagarić, književnica Sanja Pilić... Oduševljeni su i stranci.

– U sjećanju mi je ostala rečenica ravnateljice Ruske akademije znanosti koja je posjetila butik. Dok je gledala haljine i kapute s glagoljicom, rekla je da sam dala život onome što ona izučava kao štura slova na papiru – kaže Vesna Milković zaključivši da je bilo vrijeme da naše narodno blago izvučemo iz škrinja i ormara te pokažemo svijetu što imamo.

>> Druženje na Pantovčaku: Pogledajte tko je pokazao umijeće pred Predsjednicom

Komentara 1

AS
atilla sb 1986
20:17 25.02.2017.

Bas lijepo. Svaka cast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije