Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Esplanadi 10. VinoCOM

Osvajaju arome vina i domaćih rakija, pršuta, tartufa, sireva...

U hotelu Esplanade odrzan je medjunarodni festival vina i kulinarstva VINOcom
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
28.11.2015.
u 09:30

Ovaj jubilarni međunarodni festival kulinarstva i vina, koji ne propuštaju vrhunski domaći proizvođači, možete obići danas od 12 do 20 sati

Ako imate dilemu kako popuniti ovaj vikend, a skloni ste gurmanskim užicima, ne tražite dalje. Deseti VinoCOM Zagreb, međunarodni festival vina i kulinarstva, mjesto je za vas. Iako je gastronomskih sajmova već popriličan broj u metropoli, a i ona sama obiluje najširom paletom okusa, svejedno je VinoCOM šampion aroma.

Paški sirevi, tartufi, drniški pršuti, morski specijaliteti, suhomesnate delicije, te, naravno, vina, koja su ovdje praktički sva, od Matoševića preko Kozlovića pa do Iločkih podruma, pobjednika Prvog nacionalnog ocjenjivanja vina, garancija su da ćete subotu ne samo provesti kvalitetno nego i značajno obogatiti vlastito gastronomsko iskustvo.

Prvi put u Hrvatskoj

Došli su i vrhunski majstori kuhinje poput Branka Ognjenovića koji nadopunjuju feštu gdje na 2500 kvadrata izlaže više od 300 izlagača, degustacija čijih je proizvoda uključena u cijenu. Nije VinoCOM propustio ni ministar turizma Darko Lorencin koji zna kako se ljudi okreću novim trendovima, no ipak cijene izvornost i autohtonost, ono što se stvaralo stoljećima pa je zato domaća eno-gastro ponuda od iznimne važnosti. I ovom prilikom u Esplanadi smo se uvjerili kako je u detaljima vrag pa smo, primjerice, na terasi Oleander otkrili teksašku zanatsku votku Tito's koja se prvi put u nas pojavila upravo na ovom VinoCOM-u.

Ako možda politika ne funkcionira najbolje na relaciji Zagreb – Beograd, onda postoje dobri odnosi sa zapadnom Srbijom pa iz Užica i Kosjerića na VinoCOM stižu vrhunske rakije Stara Sokolova te Destilerija Zarić. U Hrvatskoj su, kažu proizvođači, jako dobro prihvaćene, pogotovo one voćne.

Jako su traženi

Samoborska trgovačka marka Hedonica proizvodi domaće rakije i vinjake. Za oko nam je zapela rakija od konoplje koja je, informiraju nas na štandu tog proizvođača, jako tražena. Zagrebačke i velikogoričke mesnice dobivaju konkurenciju u vidu Mesnice Bođirković iz Borova s vlastitom proizvodnjom i tradicijom dugom više od 30 godina. Oni otpornijeg nepca uživat će u pikantnim južnoafričkim papričicama peppadew te u lokalnom favoritu Volim ljuto, koji je svojim vrućim umacima pokorio Zagreb i okolicu.*

Dodatnu vrijednost VinoCOM-a čine radionice koje se održavaju oba dana sajma. Ako ste već propustili jučerašnje, onda se još danas možete uključiti u radionicu Drugačija Istra koja se bavi vinima izvan mainstream stilistike našeg najvećeg poluotoka. Enološki će eksperti uživati i u predavanju o tokajskim vinima koja doživljavaju preporod te se vrhunskom kvalitetom vraćaju na svjetsku scenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije