Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća dob

Osnovana linija za prijavu zlostavljanja osoba starije dobi

Gerontološki tulum
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
02.10.2014.
u 11:00

Održan je jučer 11. po redu gerontološki tulum, odnosno, Međunarodni dan starijih osoba na Zrinjevcu, gdje se pjevalo i plesalo

Dok su neki plesali, pjevali i glumili, drugi su mjerili tlak, razinu vitamina i minerala te se raspitivali o aktivnom i zdravom starenju. Na Zrinjevcu je jučer, naime, održan 11. po redu gerontološki tulum odnosno Međunarodni dan starijih osoba. Osim kulturno-zabavnog i rekreativnog dijela, posjetiteljima su podijeljene brošure o programima za treću životnu dob.

Da se Grad Zagreb trudi omogućiti što kvalitetniji život osobama starije životne dobi, naglasila je jučer pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb Višnja Fortuna, a domovi za starije i nemoćne osobe i udruge civilnog društva prezentirale su svoje aktivnosti. Klub umirovljenika Zagreb, primjerice, osnovao je telefonsku liniju 091 33 55 791 na koju se može prijaviti zlostavljanje osoba treće dobi. Umirovljenici su ranjiva skupina čija se brojnost iz godine u godinu povećava, pa samim time i zlostavljanje, i to fizičko, psihičko i seksualno te financijsko zanemarivanje.

Prema posljednjim podacima u Zagrebu je više od 197 tisuća umirovljenika.

– Bilo koje verbalno ili neverbalno postupanje koje smanjuje njihovo samopoštovanje je zlostavljanje, a sve je više djece, rodbine ili skrbnika koji materijalno iskorištavaju starije osobe pa smo mi tu da ih savjetujemo – kažu u Klubu umirovljenika.

Komentara 3

SA
samojaija
11:08 06.10.2014.

Postoji li telefon za stanovništvo "druge" ili "prve" dobi koje zlostavljaju ovi "treće" dobi?

DU
Deleted user
12:14 06.10.2014.

Meni je zlostavljanje kad sa 40 g staža dobijem 1700 KN penzije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije