Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
književnost

Osnovan zagrebački ogranak Hrvatskoga književnog društva

Ogranak
Foto: HKD
1/3
26.11.2014.
u 22:00

Hrvatsko književno društvo osnovano je u Rijeci 2007. godine, gdje redovito objavljuje časopis "Književno pero"

U Knjižnici Bogdan Ogrizović sinoć je osnovan zagrebački ogranak HKD-a iz Rijeke, kojega će voditi književnik i prevodilac Fikret Cacan, dosadašnji glavni tajnik Društva. Na osnivačkoj skupštini je sudjelovalo vodstvo Društva, predsjednik Ernie Gigante Deškovićpočasni predsjednik i utemeljitelj Valerio Orlić te predsjednik Časnoga suda dr. Vinko Ribarić. Za poslovnu tajnicu izabrana je književnica Ljiljana Bedeniković

O statusu i aktivnostima Društva izvijestio je slušatelje i nazočne članove predsjednik Dešković: Hrvatsko književno društvo (Croatian Writers' Association) osnovano je u Rijeci 2007. godine, gdje redovito objavljuje časopis ''Književno pero'', izdaje knjige svojih članova, već petu godinu zaredom organizira Festival književnosti "Dani prijatelja knjige" te niz tjednih književnih večeri i predstavljanja međunarodnih antologija, koje izdaje u suradnji s književnim društvima iz regije.

Objavljuje i međunarodni natječaj za neobjavljenu zbirku pjesama po imenu drugog osnivača „Josipa Eugena Šete“. Usto organizira ljetnu Književnu koloniju na Pagu (predač je Fikret Cacan) i "Spomendan na književnika Antu Zemljara" u gradu Pagu, a uskoro pokreće na Korčuli i simpozij o baroknom piscu i diplomatu Petru Kanaveliću. Redovito surađuje s književnim društvima u u regiji i širem inozemstvu, a prošle godine je osnovan zadarski ogranak koji vodi književnik Nikola Šimić Tonin.

Predsjednik novoosnovanog ogranka Fikret Cacan objasnio je smisao i poslanje HKD-a i to u suprotnosti s beznadno birokratiziranim književnim društvima kao što su DKH i HDP, navodeći niz primjera i usporedaba. Govorio je o aktualnoj književnoj situaciji u zemlji i regiji te najavio je naredno književno i društveno djelovanje ogranka u cilju propagiranja i razvitka književnosti. 

Tajnica Ljiljana Bedeniković je zatim pozvala nazočne na učlanjenje u Društvo, čemu se odazvalo nekoliko uglednika, poput Slobodana Langa i Vladimira Biondića.

Komentara 1

ŠI
Šinjor
11:28 27.11.2014.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije