Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGSS-ov pas

Osjetio je miris čovjeka i pao u rupu od 40 metara

dylan
Foto: www.gss.hr
20.08.2014.
u 12:15

Velik je to gubitak za njegovu voditeljicu, ali i cijeli HGSS. Obuka potražnog psa traje i do tri godine

Bio je jedan od najboljih službenih potražnih pasa HGSS-a.

Na natjecanjima je osvajao prva mjesta, spašavao ljude... no velika želja za spašavanjem trogodišnjeg border kolija Dylana, koji je prvenstveno služio HGSS Stanici Zagreb, stajala je života. Šetajući sa svojom voditeljicom Tihanom Boban po šumama Gorskog kotara, na predjelu Žilavi doci, upao je u duboku rupu u kojoj su speleolozi obavljali istraživanja.

- Vjetar je nanio tek jednu molekulu, ne veću od mikroskopske čestice, njemu tako dobro poznatog mirisa, i Dylan je reagirao. Tisućama sati, vježbom izoštrena osjetila, odmah prepoznaju miris čovjeka. Ovaj miris Dylana u sekundi pretvara u radni stroj, zbog čega je nezaustavljivo potrčao čitajući vjetar - kazao je pročelnik Komisije za potrage HGSS-a Alen Zorić.

Čim je utrčao u spilju, propao je u procjep u stijeni, dubok 40 metara. Velik je to gubitak za njegovu voditeljicu, no i za čitav HGSS, kaže Zorić, s obzirom na to da jedan pas može napraviti posla jednako kao i 25 tragača.

- Taj pas postaje vaša obitelj kada s njime radite i dva, tri dnevna treninga - kaže Alen Zorić te dodaje da je potrebno do tri godine da pas tragač bude potpuno osposobljen.

Komentara 1

ZA
zahira45
10:56 21.08.2014.

Pa nije mi jasno kako tako samo jurnuo kao bez glave, zar ne slušaju naredbe vodića! Nekako mi ovo stvarno zvući nevjerojatno, kakav vodić to dopusti... Jadan pas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije