Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proveli smo dan s darivateljima krvi u Zavodu za transfuziju

"Osjećam da činim dobro pa sam krv dao već 105 puta"

30.09.2015., Zagreb - Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i dobrovoljni darivatelji krvi. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
01.10.2015.
u 10:38

Gužva u Zavodu nakon objave apela o nestašici. No krvi i dalje nedostaje, posebice 0 pozitivne i negativne te A i B negativne

U Zavodu za transfuzijsku medicinu jučer se radilo punom parom. Nakon što je Zavod objavio apel zbog nestašice krvi, posebice krvnih grupa 0 pozitivne i negativne te A i B negativne, brojni su se građani zaputili u Petrovu 3. Među njima je Jelena Miškulin koja je krv jučer dala prvi put.

– Već dugo planiram dati krv s obzirom na to da je moj muž već 15 godina redoviti darivatelj. Sada kada sam pročitala da su zalihe smanjene, iskoristila sam priliku – kaže Zagrepčanka te napominje da je krv dala prvi, ali ne i zadnji put te da je postupak još jednostavniji nego što je mislila.

Bezuvjetna dobrota

Među darivateljima koje smo jučer zatekli u Zavodu je i Darko Skeledžija kojemu je, kaže, "došlo vrijeme za davanje". Naime, 62-godišnjak je krv dao 105 puta, a planira doći do 150.

– Više se i ne sjećam kako sam počeo, ali osjećam da radim ispravnu stvar pa se svaki put vratim – govori Darko Skeledžija koji je na darivanje doveo i sina kad je napunio 18 godina. Sada, kaže, ima 40 godina i već 63 davanja krvi iza sebe.

Od početka tjedna krv je svaki dan dalo oko 500 ljudi, što je više od prosjeka.

– Apeli uvijek potaknu darivatelje koji se uspavaju, ali i nove davatelje. No naši su građani i inače jako dobri – kaže Irena Jukić, ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu te napominje kako u prosjeku krv daruje 350 ljudi dnevno.

– Svima smo jako zahvalni jer je darivanje krvi uistinu čin bezuvjetne dobrote. Darivatelj spašava život nekome koga uopće ne poznaje, a da ništa ne dobije zauzvrat – objašnjava ravnateljica te napominje kako je razlog nestašice iznimno velika potražnja posljednjih desetak dana.

– Za vikend inače potrošimo oko 400 doza, a prošli ih se vikend tražilo gotovo 800 – napominje Irena Jukić te kaže kako se u posljednje vrijeme općenito primjećuje povećana potražnja. Tako je tijekom ljeta potrošeno 3000 doza više nego u istom razdoblju lani. Stoga u Zavodu i dalje pozivaju građane da dođu u Petrovu 3 radnim danom od 7.30 do 19 sati, a subotom do 15 sati. Posebno su tražene krvne grupe s negativnim predznakom, kakve ima 15 posto davatelja.

Besplatno dopunsko

Na darivanje se posebno pozivaju žene, s obzirom na to da su muškarci darivatelji u 85 posto slučajeva. Radi se o potpuno bezopasnom postupku, a svatko tko dođe u Zavod prvo mora proći nekoliko brzih pretraga, poput mjerenja tlaka, a obvezno je i rješavanje upitnika. Krv ne smiju dati oni s manje od 55 kilograma te koji su u zadnjih šest mjeseci imali operaciju ili su se tetovirali. Kako kažu u Zavodu, u prosjeku je odbijeno 15 posto ljudi. Sam postupak traje desetak minuta, a nakon kratkog odmora za svakog je darivatelja organiziran ručak. Muškarci krv mogu dati svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca. Muškarci koji skupe više od 35 te žene s više od 25 darivanja oslobođeni su plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, a Zagrepčani imaju pravo i na besplatni pokaz.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:21 02.10.2015.

Koliko znam krv se može davati 4 puta godišnje. Da bi organizma imao vreman da se oporavi i nadoknadi danu krv. Ovo što se to navodi je davanje krvne plazme, koja može i par puta mjesečno. I nije opterećenje. II slažem se s "ivo587", da se davanje krvi treba platiti davatelju, a ne Crvenom križu.

CV
cvijece
14:16 02.10.2015.

Regoč s Cetine (Sinj),anonimni dobar dragi siromašan čovjek je također darovao krv više od 100 puta.Osim što osjeća da čini plemenito djelo što će njegova krv nekome u potrebi pomoći,navodi i da se veseli paru kobasica koje dobije jer živi u više nego skromnim uvjetima pa se barem tada najede.Pišite i o njemu.

Avatar ivo587
ivo587
00:24 02.10.2015.

di će ovaj jadni deda dati krv, vidi ga sav je nikakav. a i šta glume s tim poklanjanjem, jesm u kapitalizmu? jesmo. E onda isprsite se i platite..Ako možete plaćati precjenjene lijekove farmaceutskoj industriji koji su usput neučinkoviti, ondaa možete dati i običnim ljudima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije