Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na uglu Petrinjske i Đorđićeve

Oronule gradske zidove pretvara u umjetnička djela, pogledajte najnovije!

30.09.2015., Zagreb - Umjetnik poznat pod nadimkom Lonac ispred jednog svojeg murala.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
01.10.2015.
u 11:00

Prvi mural oslikao je još u osnovnoj školi, a slika uglavnom sprejevima

Stari, oronuli zidovi njemu su kao prazno slikarsko platno.

Ulična umjetnost njegova je strast, ali i odabir životnog zanimanja. Svoje ime ne otkriva, želeći svoja djela staviti u prvi plan. Na ulicama Zagreba ovog 27-godišnjaka može se vidjeti kako oslikava na velikim kranovima, a najnoviji mural nastao je prije nekoliko dana, u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj. Tema je bila – morski život. Pa je umjetnik Lonac zid na uglu Petrinjske i Đorđićeve oslikao velikim školjkama.

Slika i samoinicijativno

– Murali su toliko veliki da se moram puno puta odmicati kako bih vidio što sam napravio – kaže Lonac koji ovakvu vrstu umjetnosti prakticira već 15 godina. Oslikava uglavnom sprejem, zbog čega često bude na meti skeptika koji ga izjednačuju s grafiterima.

– Ne radim grafite, već slikam sprejem. Ljudi prvo pomisle da sam vandal, ali promijene mišljenje kad vide što radim – kaže Lonac, koji je počeo još krajem osnovne škole, kada je oslikao zid svoje OŠ "Kralj Tomislav". Otada je oslikao bezbroj mjesta po gradu, od zida u Branimirovoj, gdje je naslikao dva lica, do rotora kod Savskog gaja, zgradu Bagdad pored stare vojne bolnice u Vlaškoj, u sklopu Studentskog centra... No na ulične i urbane festivale zovu ga da gostuje diljem svijeta pa je prije nekoliko godina u Bristolu u Velikoj Britaniji na raspolaganje dobio cijelu zgradu koju je mogao oslikati prema vlastitom nahođenju.

– Taj je grad najpoznatiji po svojoj "street art" sceni i odande dolaze najbolji u svijetu. Za festival se prijavilo njih dvije tisuće, dvjesto ih je slikalo po gradu po panelima i zidovima, a samo petorica dobila su cijelu zgradu za slikanje – kaže Lonac, koji voli i samoinicijativno odabrati oronuli zid te ga ukrasiti svojim radom. Tada koristi samo ljestve, a znao se susretati s policijom, završio je i pred sudom.

Obogaćuju kulturu grada

– Jednom su došli policajci po prijavi jedne bake pa su me samo upozorili i rekli neka se sakrijem da me baka ne vidi – prepričava neobične situacije Lonac. Velika je razlika u radu, kaže, kad ga angažiraju u sklopu festivala pa "dobije" čist zid, sterilne pozadine.

– Takvi festivali vani se organiziraju zato da se pozovu umjetnici "s imenom" kako bi gradu ostavili dio svog opusa, obogatili gradsku kulturu i turističku ponudu – kaže Lonac, koji sljedeće godine oslikavati ide i u Floridu.

Komentara 6

SK
skladište
08:50 02.10.2015.

Makar i oslikane, oronule fasade zgrada isto mogu otpadati ili otpasti u komadu!

BU
bubimima
15:23 01.10.2015.

U svakom slučaju ljepše i zanimljivije nego agresivne gigantske reklame po pročeljima i zidovima.

LE
lektor
20:54 02.10.2015.

Tiranosauru, kakve veze ima Linić sa Zagrebom, on je Riječanin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije