Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi genijalci

Oni su prvaci svijeta u robotici

Roboti
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/2
27.07.2015.
u 14:29

Već godinama su uz bok Japancima, Korejcima i Nijemcima, koji slove za najbolje svjetske robotičare

Imamo male robote od plastike koje smo počeli raditi tek ove godine. Drugi timovi bili su bolje pripremljeni, imali su jače konstrukcije, na sljedećem prvenstvu jednostavno očekujemo bolje rezultate – prepričavali su jučer skromno mladi genijalci Filip Kuzminski, Matko Pribičević i Roko Parać, kao da se nisu netom vratili iz Kine s osvojenim prvim mjestom na svjetskom natjecanju u robotici “RoboCup Junior”.

Kao slavna trojka

U kategoriji Soccer ovi srednjoškolci ponovno su svijetu dokazali da je Hrvatska zemlja nogometa, ali, govore sami osvajači zlata, najvažnija sporedna stvar na svijetu ne igra se samo nogama, ključna je – glava.

– Lopta kojom se igra emitira infracrvene zrake, a roboti je moraju locirati i njome igrati. U ovoj kategoriji timovi različitih zemalja igraju zajedno, ali mi smo bili najbolji s obzirom na to da je naš robot i dao gol, a jedan i obranio – sa smiješkom ispričali su Filip Kuzminski iz Prve gimnazije Varaždin te Matko Pribičević i Roko Parać, učenici zagrebačke V., odnosno XV. gimnazije, koje su jučer na aerodromu dočekali uz pljesak, baš kao nekad njihove “kolege” s travnjaka, Bobana, Šukera i Prosinečkog. A baš kao što to ne mogu izbornici, tako ponos nije mogao skriti ni mentor robotičara Ivica Kolarić.

– Mislili smo se kako ćemo igrati, nismo opremljeni kao drugi, ali ispalo je na kraju da su naši mali roboti, ali i naša okretnost bili dovoljni. Leon Benko zabio je gol, a euforija koja je nastala ne može se ni opisati – ispričao je mentor koji je odmah dodao da se Hrvatska posljednjih pet godina, otkako sudjeluje na svjetskim robotičkim natjecanjima, nije vratila bez medalje. Nije to ni toliko čudno, govori Ivica Kolarić, budući da se djeca koja se zanimaju za robotiku i djeluju unutar Hrvatskog robotičkog saveza sastaju svakog petka, subote i nedjelje te po osam sati dnevno neumorno rade na svojim projektima.

– Vrlo su predani pa ja ni nemam puno posla – skroman, poput svojih učenika, bio je mentor Kolarić, kojeg su, čulo se iz povjerljivih krugova, na prvenstvu u Kini i brojni drugi mentori pitali za savjete. On sam samo kaže: – Krasno je stajati uz bok Japancima, Korejcima i Nijemcima, koji godinama slove za najbolje svjetske robotičare.

Sljedeće godine bolje

– Ove godine bolji smo od Japanaca, a sljedeće ćemo biti bolji i od Nijemaca – odlučni su bili Ivan Kolarić iz Elektrostrojarske škole Varaždin te Janko Pribičević iz OŠ Pantovčak, tim koji je osvojio srebro u “Rescue Maze”. Njihov robot trebao je ostavljati paketiće prve pomoći unesrećenima u labirintu, a nakon tri dana vodstva, na put im je stala papirnata maramica.

– Našla se u labirintu, ušla među kotače robota i on je stao. Prošle nam je godine slično zapela gusjenica na robotu, zbog čega smo bili treći – ispričali su Ivan i Janko, kako sami kažu, “grozan peh”. Prvo mjesto, obećali su, međutim, sljedeće je godine njihovo, a s pripremama kreću već za nekoliko dana, “čim se naspavaju i oporave od puta”.     

Komentara 6

SI
sol i kapulica
09:07 28.07.2015.

BRAVO dečki! Čestitke !!! Glavno da u medjiima moramo gledati s kojim novim svekrom je zapjevala Severina, je li Vesni Pusić ispala bradavica i koji je novi wikiquote izlanuo Milanović ili F. Matić...

DU
Deleted user
06:38 28.07.2015.

Ma, dečki, cure, bravo! Nemam riječi i baš sam ponosan, da sam zadnjih 25 godina radil o Internetu, ni mi žal! Sada sam u penziji, a vi mladi samo naprijed! Tko se odluči za robotiku, mora biti spreman cijeli život učiti! Bravo, još jedanput!

VL
vlatx
03:11 28.07.2015.

Čestita na velikom i zasluženom uspjehu! Žalosno je što državna televizija nije prepoznala ovakvu i slične vijesti i uvrstila ih u centralni dnevnik i time potpomogne razvijanje tehničke i znanstvene svijesti kod mladih da se i oni počnu baviti sličnimm stvarima i natjecanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije