Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razbija predrasude

Ona je jedina djevojka koja se školuje za automehaničarku

mehaničarka Selska
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/4
21.04.2015.
u 13:42

-Odmalena gledam kako se popravljaju auti i igram se s alatom u susjedovoj radionici. Sada tamo idem na praksu, a da želim biti automehaničarka znala sam oduvijek – govori Antonela Šelimber, učenica 2. razreda Elektrostrojarske obrtničke škole koji pohađa s još 22 učenika

Nema toga što na automobilu ne zna popraviti, jedini joj je problem skinuti, kaže, “getribu”, što je ne zabrinjava jer je za to i inače potrebno dvoje. Antonela Šelimber jedina je djevojka koja se u Zagrebu školuje za automehaničarku.

– Odmalena gledam kako se popravljaju auti i igram se s alatom u susjedovoj radionici. Sada tamo idem na praksu, a da želim biti automehaničarka znala sam oduvijek – govori učenica 2. razreda Elektrostrojarske obrtničke škole koji pohađa s još 22 učenika.

– U početku mi je bilo čudno bilo što sam jedina djevojka, a i kolegama je moj odabir bio neobičan. Ipak, s vremenom su se svi navikli i sad odlično funkcioniramo – objašnjava 17-godišnjakinja te kaže da nema nikakve razlike u radu između mehaničara i mehaničarki. Svatko tko se trudi i uči, kaže, dobro radi bez obzira na spol.

Roditelji je podržali

Ipak, ravnatelj škole na Selskoj cesti Anto Delač napominje kako djevojke koje upisuju tradicionalno “muške” smjerove postižu i iznadprosječne rezultate.

– Svakih nekoliko godina u školu se upiše jedna automehaničarka i uvijek su to djevojke koje su to jako željele i odlučile ostvariti bez obzira na predrasude. Zato je i riječ o iznimno dobrim radnicama koje nađu posao odmah nakon škole – govori Delač te napominje da im je cilj popularizirati školu među djevojkama i zato već četvrtu godinu organiziraju Girl’s day.

Riječ je o danima otvorenih vrata za djevojke kojima se žele pokazati prednosti obrtničkih zanimanja, ali i srušiti predrasude, poput one da školu u Selskoj pohađanju samo grubijani. Mislili su to i Antonelini roditelji koji su, unatoč sumnjama, podržali kćer u odabiru zanimanja.

Nema toga što na autu ne popravljam, jedino ne skidam 'getribu', ali za to ionako trebaju dvije osobe

Antonela Šelimber

Spolna ravnopravnost

– Bojali su se kako ću se snaći među toliko mladića, ali dečki su uvijek korektni i kolegijalni – govori Antonela Šelimber, čije su prijateljice najzadovoljnije njezinim odabirom. Sve je pitaju hoće li im besplatno popraviti automobile. Nekad im pokuša i objasniti nešto, no brzo odustane, zaključuje kroza smijeh. Ravnatelj Delač ipak se nada da će s vremenom djevojke početi upisivati Elektrostrojarsku školu.

– Učenice koje odabiru obrtništvo radije se odlučuju biti frizerke ili cvjećarke jer im se s tim zanimanjima lakše snaći, sada kada su obrtnička, kao i sva druga zanimanja u krizi – govori Delač te napominje da im je jednakost u školi jako važna.

Dapače, jedina su škola koja ima jednak broj profesora i profesorica. I dok su žene prije predavale uglavnom jezike, danas je sve više mladih inženjerki koje predaju i stručne predmete, objašnjava ravnatelj.

Komentara 4

DA
danho
15:20 21.04.2015.

pa neki dan je bio isto clanak o curkama mehanicarkama, kako je pak sad ona jedina? stvarno jad od drustva ako se cudimo takvim stvarima, malo voli popravljat..super popravljaj..ne bi da tegli vrece cementa pa kao musko zanimanje,pih

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:18 22.04.2015.

...a vi decki zavidni....mi cure sve mozemo...we can do it....pa sad si grizite nokte do lakta...ak treba dam da mi Antonela popravi auto...tak....

Avatar dr. Evil
dr. Evil
14:13 21.04.2015.

Bitno je da se dobro udaš pa ti cijene po dućanima neće biti visoke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije