Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branimirova

Odlučili što će: Ruše se samo najlošija 153 metra grafiterskog zida

Branimirova zid
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
29.08.2014.
u 14:24

Iz tvrtke su kazali kako im prostor iza zida više nije potreban za garažiranje vlakova pa s Gradom dogovaraju kako ga urediti

U HŽ-u napokon su donijeli odluku o sudbini grafiterskog zida duž Branimirove ulice pa su, nakon premišljanja treba li ga rušiti i graditi novi ili ne treba, zaključili da je njegovo uklanjanje neizbježno.

Ipak, neće se rušiti cijeli zid, već 153 metra najlošijeg dijela koji se opasno nagnuo prema cesti, a na njegovu mjestu, umjesto u početku planiranog novog zida, privremeno će se postaviti montažna ograda.

Iz tvrtke poručuju da će podići privremenu ogradu jer su u dogovoru s Gradom odlučili da se oplemeni prostor iza zida gdje se sada nalazi parkiralište za potrebe HŽ-a te garažni kolosijeci za vlakove koji im nisu potrebni.

– S obzirom na to da u plansko-razvojnom smislu nemamo tehnoloških potreba za tim kolosijecima smještenima uza sam zid u Branimirovoj ulici, zaključeno je da bi se trebao urediti cijeli taj prostor, a ne samo zid.

Stoga je HŽ Infrastruktura odlučila tražiti novo rješenje koje bi zadovoljilo i potrebe HŽ Infrastrukture i Grada Zagreba – kazala je Željka Mirčić iz HŽ-a.

Dodala je da će raspisati novi javni natječaj za uklanjanje dijela grafiterskog zida, no da će on biti raspisan tek nakon što se izradi nova tehnička dokumentacija jer je postojeća predvidjela rušenje zida i na njegovu mjestu gradnju identičnog novog.

Betonski zid koji će se rušiti dug je 153 metra, visok tri metra, a širok 40 centimetra. Podsjetimo da je zid poznat po grafitima koji su oslikani legalno uz dopuštenje HŽ-a. Prvi put zid je bio mjesto legalnog umjetničkog izražavanja 1987. godine u povodu Univerzijade, a potom i 1999. godine u sklopu akcije suzbijanja zloporabe droga.

>>Nije Berlinski zid, ali mu prijeti rušenje

>>Parkiralište ili park? U HŽ još odlučuju...

Komentara 3

VI
Vito
06:54 30.08.2014.

Koje li bedastoće i obmane javnosti u samo jednoj slici vidljivoj uz ovaj članak. ___________ Vidite li vi, čitatelji i gledatelji, koji se to dio ove ograde "opasno" nagnuo prema cesti???? ___________ Svi koji prolaze Branimirovom u tom dijelu, jasno mogu vidjeti da je opasni dio uklonjen i da je na tom mjestu "postavljena "valovita" limena ograda. __________ Oni koji tamo stanuju, ako se sjećaju, znaju kad je ograda srušena i postavljena limena - prije više od pet godina, bez "pompe" i ovakvog "medijskog cirkusa". ______________ Tko to želi izvući novce od stanovnika Zagreba??? __________ Zašto im ovaj pisac pomaže????

ST
strsljen2013
11:35 30.08.2014.

Ode prostor za 1 kunu.

VI
Vito
07:07 30.08.2014.

– S obzirom na to da u plansko-razvojnom smislu nemamo tehnoloških potreba za tim kolosijecima smještenima uza sam zid u Branimirovoj ulici, zaključeno je da bi se trebao urediti cijeli taj prostor, a ne samo zid. Stoga je HŽ Infrastrukturaura odlučila tražiti novo rješenje koje bi zadovoljilo i potrebe HŽ Infrastrukture i Grada Zagreba – kazala je Željka Mirčić iz HŽ-a. ____________________________________________________________________________________ Ovo je stvarno poražavajuće za Hrvatsku. ___________ Potencijalno smo željezničko čvoriše za sve vlakove koji ponovo kreću preko teritorija Hrvatske prema istoku, a ovi nemaju idjeu kako privući putnike. __________ Uz to, europske države, republike i kraljevine su u proteklih 24 godine ubrzale svoje žljezničke kolosjeke za putnički prijevoz na brzine i do 300 km/h, a obnovile su i napravile za njih novih preko 2000km te povećale broj putnika u milijunskim "količinama". __________ Ne zaboravimo da smo u prošlom režimu imali nekoliko vlakova iz Zagreba prema moru koji su uz putnike prevozili i njihove automobile, tako da su odmorniji stizali do morske obale i nastavili putovanje do odredišta. _____________ A ovi si uništavaju opstanak ne razmišljajući o obnovi i gradnji bržih pruga, nego prodavanjem, možda čak i poklanjanjem, svojih zemljišta, jer im nisu potrebni. __________ Da, "kancelarijskim štakorima", "kravama muzarama" ništa nije potrebno, osim redovne plaće. ___________ Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije