Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka se sanacija

Odlomila se polovica Müllerova brijega, a u Podsusedu puca asfalt

24.10.2014., Zagreb - Kliziste u Kustosijanskoj ulici gdje je odron sa stablima i zemljom dosao do kuca i ostetio ih.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
25.10.2014.
u 12:00

Klizište u Kustošijanskoj gotovo zatrpalo stanarke u kući, u Ulici Prigornica propada dvorište

Grumeni zemlje koji su još jučer padali niz brijeg u Kustošijanskoj ulici stanarima su podsjetnik na neprospavanu prethodnu noć.

Polovica Müllerova brijega odlomila se zajedno sa 15-metarskim akacijama, koje, nasreću, nikoga nisu ozlijedile. U malenoj pomoćnoj kućici dvije su podstanarke gotovo ostale zarobljene pod gomilom zemlje. Više se ne može izaći na terasu. Barem dok bager svu zemlju ne ukloni ispod prozora.

Navikli na klizanje

– Mislio sam da je potres. Grana je probila i krov, no brzo smo ga popravili – kaže Mićo Radić, vlasnik oštećene kuće, koji s obitelji živi odmah ispod. Podstanarke je tu noć primio u svoju kuću, a pozvana je i Elektra jer se energetski stup opasno nagnuo. Predstavnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama zajedno s ljudima Ureda za izgradnju izašli su na teren. Procijenili su stanje i popisali štetu. Još jučer krajem dana nisu znali na koji će način sanirati aktivirano klizište. Prvo se, naime, mora provesti zapisnik pa onda provesti mjere sanacije.

– Popravak krova platio sam ja. Od grada i države ne očekujem ništa – kaže Radić, dok njegov susjed Antun Trstenjak zahvaljuje Bogu što postoji potporni zid iznad njegove kuće koji je preusmjerio odron. U protivnom, zemlja bi ga potpuno prekrila. Stanari Kustošije već su se navikli na ovu pojavu. Strahuju od budućih odrona. Jednako kao i Marica Capek, stanarka Prigornice 49 u Podsusedu. Sve je počelo pucanjem asfalta u njezinu dvorištu. Mnoge su komisije i stručne osobe te nadležni iz Grada, Gradske četvrti i Mjesnog odbora obišli njezinu kuću. Ograda joj se potpuno odvojila od susjedove. Dvorište joj se kaskadno spušta prema podsusedskoj cementari. A nekad je bilo ravno, u razini s cestom, koja je sada dvadesetak centimetara niža.

Strahuju od eksplozije

– Svako malo dio dvorišta propadne. Pored kuće prolazi i plin, bojim se da ne odletimo u zrak. Dolazili su iz Plinare, rekli su da je trenutačno sve u redu i da zovem kad osjetim miris trulih jaja – kaže gospođa Capek. Njezina kuća nalazi se na rubu klizišta Kostanjek, veličine jedan četvorni kilometar, koje obuhvaća 290 kućanstava. Nedavno je Ured za upravljanje u hitnim situacijama zajedno s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom (RGN) postavio opservatorij za praćenje klizišta, čija se baza nalazi i u dvorištu gospođe Capek.

– Redovito provjeravamo stanje klizišta starog 50 godina. Dvorište gospođe Capek izgleda prilično strašno, ali nije opasno da bi se mogla srušiti kuća – kaže Snježana Mihalić Arbanas, profesorica s RGN-a i voditeljica projekta. Projekt za sanaciju postoji, no Grad nema 200 milijuna eura, koliko bi ona koštala. Stoga će novac pokušati dobiti od EU. Od klizišta strahuje i Jasminka Rubinić, koja živi u Ulici Lea Müllera III. odvojak 11 u Kustošiji.

– Susjed gradi kuću. Iskopao je brdo i odvezao 6-7 tisuća kubika zemlje. Nije napravljen nikakav potporni zid – kaže Rubinić te kaže da je teren posljednje obišao gospodin iz Ureda za izgradnju. I tu je stalo.

– Zar je potrebno da se kuća u kojoj živim s obitelji otkliže da bi se pokrenula sanacija? – pita.

Komentara 6

JO
josko
13:27 25.10.2014.

Ova klizišta (zapadno i istočno od Muellorov brijega je dokumentirano od ranih '30tih! Dok je Muellerov brijeg bio divljina i šuma, nije bilo problema. 1920tih gosp Mueller je ostvario jako napredan vočnjak i bio često citiran kako najnapredniji vočnjak u ovom djelu Europe. Obrađivanje (prokopavanje) cijelog vršnog djela, spojena s karakteristikama terena (slojevi gline i ilovaće) - stvorili su klizišta. Pa svaka kuća u tom kraju - ukoliko nema čvrste škarpe (dvostruiko betona od temelja kuće) - je u riziku klizanja ili urušavanja zemlje na tu kuću! Pa, ajde sada gradi kuću, ako se ufaš! A nadam se kako grad nikome ne plača išta za odštete (većina kuća tamo je nelegalno, tako i tako).

DU
Deleted user
13:18 25.10.2014.

Katastrofa u ovoj državi vlada anarhija a greške "ljudi" koje boli k. plaćamo svi mi.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:03 25.10.2014.

Tako se to radi u Bandopolisu. Ne poštivaj struku, ograničenja, namjesti rođi itd. I onda se iščuđavaju kad se "otvori Zemlja".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije