Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna stanara Črnomerca

Odlagalište otpada ispod prozora. Akumulatori, glomazni otpad... bacali bi se u Međimurskoj ulici

24.05.2015., Zagreb - Gradjani se bune protiv izgradnje reciklaznog dvorista ispred njihove zgrade u Medjumurskoj ulici. Prostor u vlasnistvu grada zagreba grad zeli izgraditi reciklazno dvoriste iako postoje vec dva u krugu 1 km . Gradjani se ovom inicij
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
25.05.2015.
u 11:00

Ni kilometar zračne linije od planiranog reciklažnog dvorišta nalaze se još dva

Početkom sljedeće godine stanovnici Črnomerca trebali bi dobiti svoje reciklažno dvorište. Budući da na području svoje četvrti nemaju mjesto na kojem bi mogli odlagati glomazni i elektronički otpad, lijekove, akumulatore i baterije, projekt Čistoće kojim će se graditi šest novih dvorišta za reciklažu u gradu trebala bi biti dobra vijest. Međutim, kažu stanari Međimurske te okolnih ulica u čijem se bloku planira reciklažno dvorište za Črnomerec, mogućnost odlaganja otpada koji se ne može baciti bilo gdje dobra je ideja samo u teoriji.

Strah od opasnih tvari

– Lokacija na kojoj su planirali sagraditi dvorište za reciklažu s tri je strane okružena zgradama. Dakle, smeće će se nalaziti ispod naših prozora, doslovce sedam metara od spavaćih soba – objasnili su stanari Međimurske ulice u kojoj se GUP-om, a koji je usvojila Skupština na sjednici ovog mjeseca, predviđa gradnja reciklažnog dvorišta. Zagađenja stanova bukom, prašinom, ali i opasnim tvarima, budući da se u takva dvorišta odlažu i baterije, fluorescentne cijevi te akumulatori, ono je čega se stanari Međimurske, ali i okolnih Bleiweissove, Grahorove i Vodovodne ulice, posebno boje.

Kako ističu, u samoj blizini planiranog dvorišta nalaze se još dva, i to u Domobranskoj ulici te u Zagorskoj.

– U Domobranskoj ulici dvorište je u privatnom vlasništvu, ali otvoreno je za odlaganje i otpada nas građana, a od planirane lokacije nalazi se samo 700 metara zračne linije. Još manje je udaljeno dvorište u Zagorskoj ulici, iako je ono u četvrti Trešnjevka – objasnio je Zoran Pomykalo iz Bleiweissove ulice te dodao da se dvorište, koje bi trebalo biti u sklopu stambenog bloka, planira na samom rubu četvrti pa će područje Gornje Kustošije te Medvedgrada i dalje ostati nepokriveno.

Idu u Gradsku upravu

A gradska četvrt, rekao je predsjednik Josip Jelić, još prije dvije godine Gradu je predložila dvije lokacije mogućih dvorišta kako se upravo takva koncentracija ne bi dogodila.

– U Gradišćanskoj ulici te u Ilici dva su gradska zemljišta veća od 1500 četvornih metara, nisu u blizini zgrada te bi bila idealna. Ipak, odlučili su graditi na ovom, nešto većem od 900 kvadrata – čudi se i Jelić, koji će danas sa svojim sustanarima i do Gradske uprave, kamo su pozvani "kao stranka u postupku ishođenja građevinske dozvole". U slučaju da ih se ne sasluša, potpisivat će i peticiju protiv reciklažnog dvorišta.

Iz Čistoće su rekli kako je 3. ožujka 2014. godine dobivena lokacijska dozvola za gradnju u Međimurskoj, a na temelju tih dokumenata izrađen je glavni projekt te podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu, čije je ishođenje u tijeku. Podsjetimo, u Zagrebu je trenutačno devet reciklažnih dvorišta, a GUP-om se predviđa po jedno u svakoj četvrti.

Komentara 3

ST
strsljen2013
13:07 25.05.2015.

Razvrstaj, donesi, odloži a drugi će naplatiti a nakon toga još i prodati. Nešto nevalja u ovoj računici.

CH
chemica
14:08 25.05.2015.

Tko je sad tu lud...Zar nije GUP donesen još prošle godine? To što sad Bandić gura nove izmjene kako bi pogodovao "kumovima"...I tako svakih nekoliko godina...U normalnoj državi GUP vrijedi desetljećima, a ovdje kako velikom i voljenom vođi puhne u glavu, ili kako mu se već kreće stanje na bankovnom računu.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
19:36 26.05.2015.

Hvala večernem kaj mi blokira komentar !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije