Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužio zagrebački zvjerinjak

Od ZOO-a traži 16.000 kuna jer mu je zebra odgrizla prst

Zebra on grassland in Africa, National park of Kenya
Foto: National park of Kenya
1/3
22.06.2016.
u 21:45

Splićanina je zebra iznenadila nakon što je gurnuo ruku kroz otvor kaveza. Tvrdi da nije bilo nikakva upozorenja

Splićanin Željko Petko (49) tužio je na Općinskom građanskom sudu zagrebački Zoološki vrt i traži naknadu štete od 16.000 kuna jer mu je prilikom obiteljskog posjeta u kolovozu 2014. godine zebra odgrizla dio malog prsta lijeve ruke.

– Prije mene je, koliko sam vidio, dosta posjetitelja guralo ruku u zebrin kavez i diralo je pa sam to želio učiniti i ja. I moja djeca su to učinila prije mene kroz otvor koji se nalazi na vratima kaveza. Budući da nije bilo nikakvog natpisa da se to ne smije učiniti, i ja sam gurnuo ruku – prisjeća se Petko posjeta koji će sigurno pamtiti cijeli život.

Nisu se ni ispričali

Ono što je uslijedilo kada je gurnuo ruku u zebrin kavez nikako nije očekivao jer životinja, kako tvrdi, uopće nije izgledala uznemireno i agresivno.

– Približila mi se i odgrizla mi komad prsta. Budući da je prst jako krvario, otišao sam u bolnicu gdje su mi sanirali ranu i amputirali komad prsta. Ma ne krivim ja beštiju, zebra je očito tražila hranu u mojoj ruci, sigurno nije bila riječ o napadu – priča Petko te pojašnjava kako je zbog amputiranog dijela prsta morao prestati svirati gitaru pa sad svira bas.

Iako zbog ugriza isprva nije namjeravao tužiti Zoološki vrt, ipak je promijenio mišljenje jer mu se, kako tvrdi, djelatnici nisu ni ispričali.

– Osim što nisu izrazili nikakvo žaljenje zbog događaja, nisu ni zatvorili rupu u kavezu pa posjetitelji i dalje mogu gurati ruke. Sada čak tvrde i da je tijekom našeg posjeta na kavezu stajao natpis “Molimo ne dirajte zebru jer grize”. Natpisa sigurno nije bilo, a to mogu dokazati i fotografijama – tvrdi Splićanin.

Prije podizanja tužbe putem svojeg odvjetnika obratio se Zoološkom vrtu kako bi pokušali mirno riješiti spor smatrajući da se djelatnici nisu dovoljno pobrinuli za sigurnost, a u dopisu je naglasio kako su prije njega zebru dirali i drugi posjetitelji, i to uglavnom djeca. Istaknuo je i to kako je bio uvjeren da otvori na kavezu služe da se životinje diraju. Međutim, Zoološki vrt negirao je bilo kakvu odgovornost za nezgodu, pa je pravdu odlučio potražiti na sudu. Iskaz na Općinskom građanskom sudu je već dao, a svjedočili su i njegova supruga i starija kći.

Naknadno stavili natpis

– Zebra ni po čemu nije odavala razdražljivost ili agresivnost. Pretpostavljam da je mislila da se u suprugovoj ruci nalazi hrana – ispričala je na sudu Jasmina Petko. I supruga i kći potvrdile su da na kavezu nije bilo upozorenja da zebra može ugristi, već je očito stavljen naknadno.

– Da su barem pokazali malo empatije, ne bih ih tužio. Novac mi nije najvažniji. Ako dobijem spor, sigurno ću kupiti bale sijena i nahraniti zebre – zaključuje kroz smijeh Petko.•

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
22:05 22.06.2016.

Dobro da penis nisi gurnuo.

RS
rasta sev
22:11 22.06.2016.

Je li ovo po onoj "g.up i g.uplji"

DU
Deleted user
08:56 23.06.2016.

Zašto Zoo nije do sada tužio ovog mandrila radi uznemiravanja životinja? To je neodgovornost uprave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije