Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt čistoće

Od svibnja niži računi za otpad i u Sesvetama, do listopada za svih 376.000 korisnika u gradu

kante otpad
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.04.2015.
u 13:52

Čistoća će svaki mjesec obrađivati po 60-ak tisuća korisnika. Prvi kojima je uvedena naplata odvoza otpada po volumenu su u Horvatima u Brezovici, u travnju su dobili račune na 65 kuna, a bili su prije do 200 kuna

Nakon stanovnika naselja Horvati koji su prije nekoliko dana dobili prepolovljene račune za odvoz komunalnog otpada, naplata po volumenu kante umjesto kvadratima stambenog prostora priprema se i u ostatku gradske četvrti Brezovica te u obiteljskim kućama u četvrtima Novi Zagreb, Sesvete i Dubrava.

Udarno ljeto

– Nastavljamo projekt u Brezovici, trenutačno se potpisuju ugovori sa stanovnicima Kupinečkog Kraljevca o volumenu kanti – kazali su iz Čistoće. Dodali su da će do kraja travnja naplatu po volumenu uvesti kod 40-ak tisuća korisnika koji stanuju u kućama u Sesvetama, Dubravi i Novom Zagrebu, a da u svibnju kreću u sklapanje prvih ugovora sa stanarima u zgradama gdje će cijeli sistem biti teže uspostaviti. Prema planu Čistoće, u svibnju će se krenuti i u taj posao pa će se sklopiti ugovori sa 60 tisuća korisnika u stambenim zgradama, a isti broj ugovora predviđa se sklopiti i u lipnju, srpnju i kolovozu.

– Za rujan bi ostalo uvesti još naplatu po volumenu kod 71 tisuće korisnika u obiteljskim kućama u preostalim dijelovima grada, dok bismo projekt završili u listopadu potpisivanjem ugovora s još 25 tisuća korisnika u višestambenim zgradama – najavili su iz Čistoće.

Premda su do jučer imali u planu uvođenje naplate po volumenu po zgradama po cijelim četvrtima, od toga se odustalo pa će se novi model naplate uvoditi u onim zgradama u kojima se to najlakše može uvesti bez obzira u kojoj je četvrti. Tako će se novi model uvesti najprije u zgrade koje imaju kontejnere pod ključem.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Korist od novog sustava naplate već su osjetili stanovnici Horvata gdje je prosječan račun prije uvođenja naplate po volumenu iznosio od 150 do 200 kuna. Na novim računima taj je iznos znatno smanjen, i do 65 kn.

– Građani su većinom zadovoljni jer su računi manji od 30 posto pa naviše. Bili bi još sretniji da mogu zakupiti manje kante od 80 litara jer u brojnim kućama stanuje po jedna do dvije osobe pa bi im 80-litarske kante bile dovoljne – kazao je Žarko Širanović, predsjednik Mjesnog odbora. Naime, objasnio je, najmanju kantu od 80 litara mogu zakupiti samo stanari obiteljskih kuća kojima se otpad s kućnog praga odvozi dva do tri puta tjedno, dok oni kod kojih se otpad odvozi samo jednom mogu zakupiti najmanju kantu od 120 litara.

Vijest da će uskoro i oni dobiti račune za odvoz otpada po volumenu proširila se i Sesvetama.

Predsjednik četvrti Marijan Tomurad kazao je da ih veseli što će se pravedniji sustav naplate odvoza ubrzo primijeniti u najbrojnijoj četvrti s više od 70 tisuća stanovnika.

– To će znatno smanjiti račune jer su kuće velike, a u njima stanuje malo osoba pa su građani plaćali nepotrebno visoke iznose za otpad koji nisu ni proizvodili – istaknuo je Tomurad. Dodao je da je riječ o lijepoj proljetnoj vijesti koja će smanjiti mjesečne račune i na taj način olakšati građanima podmirenje obveza.

Manji računi

Podsjetimo i da je Čistoća nedavno donijela pravilnik prema kojem će stanari u zgradama moći zakupiti kante od 240 ili 1100 litara (kontejneri) te da će između sebe dijeliti udio, i to tako da će svako kućanstvo morati zakupiti najmanje 50 litara bez obzira na broj članova.

S obzirom na određen volumen, većina zgrada morat će dobiti još po jednu do dvije kante ili zamjenski kontejner. Kada se pak izračuna cijena, u zgradama gdje se otpad odvozi triput tjedno stanari će imati mjesečne račune od 67 kuna, dok će oni kojima se otpad odvozi dvaput tjedno uslugu plaćati 45 kuna.

Komentara 5

DO
domicic
15:09 17.04.2015.

Naravno, prvo će vjerni glasaći dobiti priliku za niže račune. Pitanje je međutim, da li oni znaju što znači recikliranje.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
22:48 17.04.2015.

Niže račune dobivaju građani u samostalnim objektima/kućama jer im se prije obračunavalo po kvadraturi. Naježiti će građani u zgradama ;(

DO
dosaosam
17:54 17.04.2015.

Koja će to biti komedija.Da mi je znati koliko su love dobili umotvorci ovog projekta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije