Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička atrakcija

Od ponedjeljka nastupa Kravat pukovnija, prekid prometa zbog smjena straže

Kravat pukovnija
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
18.04.2014.
u 18:00

Do 30.9. centrom Zagreba subotom, nedjeljom i praznicima ide Kravat pukovnija s konjima, pa će biti i povremenih prekida prometa

Od ponedjeljka 21. travnja svake subote i nedjelje i praznicima, sve do 30. rujna (i na Dan kravate 18. listopada) bit će od 11.30 do 14.30 sati prekidan promet užim centrom grada. Razlog je, dakako, prozaičan: motorna vozila ustupaju prostor konjima, radi smjene straže poznate Kravat pukovnije.

To je znak početka ovosezonske turističke priredbe, jedne od zagrebačkih atrakcija, koju priređuju Academia Cravatica i Turistička zajednica grada.

- Program počinje u 12 sati na Trgu sv. Marka i nastavlja se u užem središtu Zagreba. Nastupa Počasna satnija Kravat pukovnija, sa 14 pješaka i 4 konjanika - obavještavaju iz Kravat pukovnije.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Njen zapovjednik Željko Matejčić reći će da će zbog povorke biti kratkotrajnih prekida prometa, i to na ovim trasama:

Dubravkin put – Ilirski trg - Opatička – Ulica T. Brezovačkog – Matoševa ulica - Kamenita ulica – Radićeva ulica –Trg bana Jelačića - Bakačeva ulica - Kaptol – Mikleušićeva ulica – Tkalčićeva ulica – Krvavi most – Trg sv. Marka, Ćirilometodska, Katarinin trg.

Stoga on moli građane za razumijevanje, ujedno ih pozivajući da ne propuste vidjeti upečatljivu smjenu straže, koja Zagreb predstavlja i kao prijestolnicu kravate. Kravat pukovnija postoji i u čast hrvatskih vojnika, koji su u 17. stoljeću u svojim borbama proslavili i kravatu kao svoj i hrvatski zaštitni znak.

>>Kravata i počasna straža s tri žene atrakcija na Markovu trgu

Komentara 4

DP
Dioklecijanova palaca
09:17 19.04.2014.

lijepo

VA
VašNovinar
10:50 21.04.2014.

To je sigurno "stara" tradicija modernog vremena!

SE
sestrićna
21:39 18.04.2014.

partija će to zabraniti..ovo strance podsjeća na hrvatsku a partija ne želi da turiste išta podsjeća na hrvatsku..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije