Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao u starom rimu

Od logora do trbušnih plesačica: Evo što nas očekuje na Dionizijskim svečanostima

Ščitarjevo
Foto: Kronike VG
1/2
27.08.2014.
u 11:37

Moći će se kušati poslastica Globi i rimsko desertno vino, Conditum Paradoxum. Besplatno će se dijeliti rimski gulaš s veprovinom...

U subotu 13. rujna u Ščitarjevu nas očekuju nezaboravne Dionizijske svečanosti. Jedan dan iz života Rimljana tema je ovogodišnje manifestacije.

Njezin organizator, Udruga Andautonija, želi ukazati na potrebe zajedničkog druženja i uživanja, zbog čega su Rimljani nekada bili sretniji od današnjeg čovjeka, pišu Kronike Velike Gorice.

- Obzirom da nas tjera sve veća brzina, da li u poslu, u privatnom ili društvenom životu, preostaje nam sve manje vremena za kvalitetan suživot. Potrebna nam je oaza mira i opuštanja. Sjetimo se života ljudi koji su davno živjeli na ovome području i kojima danjašnja tehnologija nije bila pristupačna, ali koji su bili na drugačiji način „bogatiji“ – ističe predsjednik Udruge Mladen Zagorac.

Foto: Kronike VG

- Rimljani su imali vremena za druženje, uživanje, tjelesnu njegu, za kulturu , rekreaciju i puno više toga. Nekada nas čine sretnijim i zadovoljnijim jedna lijepa riječ, šala, izgled jedne osobe, izlazak u kazalište ili na koncert, možda i pobjeda na jednom natjecanju – poručuje Zagorac pozivajući sve 13. rujna u Ščitarjevo.

Na manifestaciji će moći svatko pronaći nešto za sebe. Pripremaju se radionice za izradu nakita, šminkanje, sadnju i uzgajanje ljekovitog bilja, radionice za kovanje novčića, izradu maski, te škola legionara. Program će biti obogaćen rimskim natjecateljskim igrama, poput aquaducta i gađanja lukom i strijelom. Djeca će imati mogućnost obući se u «rimsku nošnju».

Bit će predstavljen logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska, te život legionara. Posjetitelji će imati priliku isprobati njihove ležajeve, oklope, mačeve, štitove, koplja i gađati lukom i strijelom.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>>Kao u stara vremena: Neka vas masiraju Rimljanke

Komentara 1

DU
Deleted user
16:50 27.08.2014.

Bilo bi lijepo da prikažu i život robova u Rimu, a Rimljane kao robovlasnike. Ili je ovakvo glorificiranje robovlasništva priprema puka da se i sami spreme da postanu robovi. Kako se ponašaju političari, to je već na pola i izvedeno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije