Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival hrane iz 50 zemalja svijeta

Od kave iz Kolumbije do baklave iz Egipta

04.12.2016., Zagreb, Zagrebacki velesajam - Festival hrane iz 50 zemalja svijeta na Bozicnom sajmu Medjunarodnog kluba zena Zagreb.
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
05.12.2016.
u 13:13

”Nikad bolji odaziv”, komentirali su organizatori probijajući se kroz mnoštvo Zagrepčana koji su isprobavali dosad neviđene slano-slatke kulinarske uratke

Delicije iz svih krajeva svijeta, od torte od mrkve iz Irske ili kruha od đumbira iz Slovačke do brigadeira, čokoladnog tartufa iz Brazila, jučer su se mogle kušati i kupiti na Zagrebačkom velesajmu u sklopu 3. Božićnog sajma u organizaciji Međunarodnog kluba žena Zagreb.

Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj je sudjelovalo 50 veleposlanstva, a sav prikupljeni novac donirat će se dječjem vrtiću i Glazbenoj školi iz Daruvara te Udruzi SO DO u sklopu projekta El Sistema Hrvatska koju vodi bivši frontmen grupe Cubismo, glazbenik Ricardo Luque.”Nikad bolji odaziv”, komentirali su organizatori probijajući se kroz mnoštvo Zagrepčana koji su isprobavali dosad neviđene slano-slatke kulinarske uratke koji su se prodavali za pet kuna, a najesti se moglo već za 20-ak kuna.

– Fantastično. Gdje bi čovjek mogao kušati baklavu iz Egipta da nije bilo ove prigode. Prvi sam put ovdje i mislim da bi ovakvo mjesto, s različitim svjetskim kuhinjama, trebali imati svakodnevno negdje u Zagrebu – ispričala je Nela Gagula.

I dok su se djeca najviše okupljala oko stolova s vaflima koje su nudile skandinavske zemlje, odrasli su birali egzotičniju kuhinju.

– Novac čuvam za kuhinju onih zemalja kamo sigurno neću moći otići. Preferiram slano i ljuto pa tražim i Meksikance – ispričao je Vili Jonjić.

Hranu su kuhali i posluživali veleposlanici i drugo osoblje ambasada. Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi obučen u kimono dočekivao je goste ispred štanda, dok je za štednjakom bio ataše Ryohei Nakajima s kojim smo razgovarali na tečnom Hrvatskom.

– Ovdje sam tri godine i lijepo mi je. Mi danas nudimo sushi, mousse od zelenog čaja i tjesteninu s mesom i povrćem – kazao je dodavši da u Hrvatskoj najviše uživa u ćevapima, pašticadi i grahu.

Svojim varenikama s krumpirom i sarmama koje su se prodavale po 10 kuna mamile su Ukrajinke.

– Nije sarma samo hrvatsko jelo već je imaju i Ukrajinci. Razlika je u tome što se u Hrvatskoj koristi kiseli kupus, a u Ukrajini običan i što su takve sarme mnogo manje – ispričala je Ivana Bilović, čija je mama iz Ukrajine.

Posebno je mirisno bilo na Kolumbijskom štandu, gdje se prodavala 100 posto kolumbijska kava. Za 350 grama trebalo je izdvojiti 25 kuna dok su se kriške pečene banane mogle dobiti za 15 kuna. Iz Poljske su stigli domaći kolači koji su i po izgledu i sastavu slični našima.

– Volimo orahe, mak, med i cimet kao i Hrvati, ali ne smijem otkriti čiji su mi kolači ipak malo draži – kroz smijeh je rekla Marica Dunaj koja je dodala da su Poljaci poznati po tome da imaju svega pa tako i “ptičjeg mlijeka”, što je naziv za jednu vrstu slastice.

Aziz iz Alžira pripremao je pak tradicionalno jelo msemen.

– Tijesto je slično onom za palačinke, a maže se medom, što je idealno za ove zimske dane – rekao je Aziz pripremajući jelo koje posjetitelji mogli kupiti za deset kuna. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije