Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
niže cijene

Od 2006. nikad jeftiniji parking u Zagrebu

parking
Patrik Macek/PIXSELL
10.02.2014.
u 10:57

Smanjenje cijena prihvatljivo je za garaže, a sve drugo za Zagrebparking znači poslovanje s gubitkom.

Kroz mjesec dana Zagrepčani će jeftinije parkirati u svim zonama, najavio je u subotu gradonačelnik Milan Bandić, no nije precizirao koliko će točno spustiti cijene. Građani će, objasnio je, sve doznati na vrijeme.

Igranje s cijenama

Posljednje pojeftinjenje do 25 posto dogodilo se lani u srpnju, otad sat parkiranja stoji osam kuna umjesto 10 kuna koje je na snazi bilo od 2011. Druga zona plaća se četiri umjesto pet kuna, dok je u trećoj zoni cijena ostala dvije kune po satu. Gdje bi se moglo rezati, ne otkrivaju ni iz Holdinga.

– Zagrebparking izrađuje analize i procjene na temelju kojih će se utvrditi na koji način možemo izaći u susret korisnicima po pitanju smanjenja cijena. Kad se utvrde brojke, proslijedit ćemo ih gradonačelniku Milanu Bandiću, a konačnu odluku donijet će zastupnici u Gradskoj skupštini, rekla je glasnogovornica Holdinga Senka Knežević.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Neslužbeno doznajemo kako prostora za pojeftinjenje baš i nema budući da su cijene najniže u posljednjih osam godina. Dodatno smanjenje Holdingovu podružnicu Zagrebparking dovelo bi u minus. Cijene bi se eventualno mogle korigirati u javnim garažama gdje sat vremena stoji šest kuna, osim u garažama Svetice i Tuškanac gdje parkiranje stoji četiri kune po satu.

Od 2006. godine cijene parkiranja mijenjale su se šest puta. Najskuplje je bilo od 2007. godine kada je sat stajao 16 kuna. Pojeftinio je na 14 kuna u 2009., godini lokalnih i predsjedničkih izbora. I iduće, 2010. godine sat je pojeftinio za dvije kune na 12 kuna u prvoj zoni. Trend se nastavio i izbornoj 2011. kada je cijena sata parkiranja pala na 10 kuna u prvoj zoni. U rujnu iste godine asfaltirano je parkiralište kod Paromlina koje je najprije bilo besplatno. Šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora Zagrebparking je počeo s naplatom parkiranja. Lani u listopadu počela je 24-satna naplata kod Paromlina. Najavljeno pojeftinjenje, smatraju anketirani građani, tek je dio kampanje M. Bandića koji najavljuje da će se rado kandidirati za “gradonačelnika” Hrvatske ako birači tako budu htjeli.

– Igraju se s cijenama i nama kako im odgovara. Sve je u ovom gradu preskupo, kaže 59-godišnja Zdenka Blaževac.

Voda neće poskupjeti?

Koliko je gradonačelniku stalo do birača pokazuje izjava da voda neće poskupjeti unatoč uredbi o povećanju naknade za korištenje vode za 1,5 kunu po kubiku koja stupa na snagu 1. travnja. Za to bi iz proračuna trebalo pronaći 100 milijuna kuna. Grad je dosad subvenicionirao potrošnju vode socijalno ugroženim obiteljima i samcima kojih ima 2150.

Komentara 18

BU
BubyZG
12:17 10.02.2014.

"Dodatno smanjenje Holdingovu podružnicu Zagrebparking dovelo bi u minus." Baš me zanima kako bi to mogli doći u minus - vjerojatno veliki trošak materijala za izradu parking mjesta ???

IN
Inat
12:45 10.02.2014.

Stvarno se pomaže najugroženijima, jeftiniji parking život znaći...Bandiću svaka rit dođe na šekret.

AM
ameris
16:34 10.02.2014.

goebbelsčina u Zagrebparkingu " ! Imamo najskuplje parkiranje u Evropi.Gradsko poglavarstvo grada Zagreba z l o s t a v lj a građane Zagreba ! Dokle ? Tko su ti uzurpatori gradskog zemljišta ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije