Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva faza

Obnova Dolca od lipnja, kumice idu na glavni trg

26.04.2015., Zagreb - Anketa gradjana na trznici Dolac po pitanju renoviranja trznice. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/3
27.04.2015.
u 11:00

Radovi će ići u tri faze, u prvoj će se sanirati gornja ploha tržnice, 
a u drugoj je predviđena i gradnja podzemne garaže na četiri etaže

Nakon godina najavljivanja čini se da se konačno našao novac za rekonstrukciju glavne gradske tržnice Dolac.

Predviđen je, naime, u planu javne nabave Zagrebačkog holdinga za 2015. godinu, vrijednom 1,5 milijardi kuna, a koji je ta gradska tvrtka ovih dana objavila na svojim internetskim stranicama. Za obnovu će izdvojiti 14 milijuna kuna, a radovi bi, prema objavljenom dokumentu, trebali početi u lipnju i trajati godinu dana. Iako iz Tržnica Zagreb još nisu upoznati s detaljima projekta, "načuli su da bi do obnove konačno moglo doći", a gradonačelnik Milan Bandić objasnio je da je taj novac predviđen tek za prvu fazu obnove.

Ispitivanje statike

– Rekonstrukcija će ići u tri faze – prva će biti ispitivanje statike i sanacija gornje plohe Dolca, druga faza je izrada projektne dokumentacije cijele rekonstrukcije Dolca s minus četiri etaže garaža, što iziskuje pravu konzervatorsku podlogu jer tamo, gdje god zagrebemo, iskopat ćemo 700-800 godina, a onda ide izgradnja garaže – rekao je Bandić te dodao da će proces ići brže sada kada ponovno obavlja svoju funkciju, no moraju se poštovati zakoni i procedura. Ukupna vrijednost cijelog projekta, kako se prije najavljivalo, trebala bi iznositi od 30 do 40 milijuna kuna, a financirat će ga Grad Zagreb i Zagrebački holding. Svojedobno su iz Grada Zagreba najavljivali i podno grijanje, dizalo za osobe s invaliditetom, pozornicu za razne manifestacije... No detalji ipak još nisu poznati s obzirom na to da dosad nije raspisan natječaj. Programsku osnovu za obnovu plohe izradilo je Društvo arhitekata Zagreba, koja bi trebala biti temelj za natječaj.

– Dolac je zreo za obnovu. Potrebno je sanirati plohu koja prokišnjava, a na temelju javnog natječaja trebao bi se izabrati najbolji rad – kazao je predsjednik Društva arhitekata Zagreba Teo Budanko te dodao kako ne vidi smisao u inzistiranju na gradnji garaže. Prema njegovu mišljenju, to je neprihvatljivo rješenje. Dok radovi budu trajali, vratit će vrijeme unatrag i trgovce smjestiti tamo gdje su godinama prodavali – na Trg bana Jelačića. Prema Budanku, to je jedino alternativno rješenje.

Kupci nemaju ništa protiv

No neki trgovci ne slažu se s premještanjem.

– Utjecat će to na posao. Kupci su se navikli dolaziti na Dolac – kazala je jedna prodavačica. No Zagrepčani tvrde da će dolaziti na Dolac, bez obzira na to nalazio se on na svom sadašnjem mjestu ili nešto južnije.

– Sve je to u centru i obje lokacije blizu su jedna drugoj – kazala je Ruža Gagulić. Trgovce pak još nitko nije službeno obavijestio da bi tržnica već na ljeto mogla u obnovu.

Komentara 10

MI
mismis
12:55 27.04.2015.

trnjanec imas garaza kolko hoces! a to kaj si lijen pa se oces stat pred dolac je tvoj problem. kak moji svaku subotu ujutro lijepo ustanu rano (oko 7) odu i sparkiraju se u langic kupe kaj imaju i to je to? imas importane galeriju, importane centar, garazu na tuskancu, 2 garaze na kaptolu, onaj parking u ilici i jos cvjetni trg. tvoja lijenost je drugi par rukava

TE
Televizor
13:11 27.04.2015.

Čuj ovog pacijenta. Na Dolac ide autom! Šta nemaš neku obližnju tržnicu u svom kvartu? Ti baš moraš na Dolac doć? I to autom! Čuo kad za tramvaj?

BL
Blomberg
11:20 27.04.2015.

To sa garazama bila bi glupost pogotovo 4 etaze, cemu sad u centru dovlaciti jos toliki promet i zagadjivanje, trznicu ljepo funkcionalno moderno obnoviti , i nas stari grad ostaviti onakav kakav je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije