Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riješen višegodišnji spor

Odbio 412.000 eura pa deložiran

23.05.2016., Zagreb - Prisilna delozacija obitelj Brcina koja zivi u posljednjoj kuci u nizu koja smeta prosirenju Branimirove ulice. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/14
24.05.2016.
u 08:00

Marijan Brčina je kuću od 68 kvadrata od Ministarstva branitelja 2006. kupio za 37.000 kuna. Grad mu je, za iseljenje radi izgradnja punog profila Branimirove, nudio 412.000 eura, a kad je odbio onda su mu ponuđena na korištenje dva stana. Ni to nije prihvatio… Sad najavljuje žalbu zbog izvlaštenja

Dokumentaciju sam pregledala i Brčine imaju pravo ostati u kući ili, u najmanju ruku, imaju pravo na odgodu deložacije – objašnjavala je jučer pokraj Heinzelove 54c odvjetnica Radmila Bonifačić, dok su iz kuće, posljednje prepreke Branimirove u punom profilu, radnici iznosili stvari.

Odgoda nije dolazila u obzir, znali su to i sami Brčine, jer još prošlog tjedna došla je obavijest od Grada kako će dio Branimirove, upravo kod njihove kuće, biti zatvoren od 23. svibnja u pet ujutro pa do 11. srpnja – zbog radova.

Otišli prijateljima

I točno u pet ujutro policijske su vrpce okružile kuću, što je iznenadilo i same stanare koji su dolazak predstavnika Grada, policije, ali i Živog zida te branitelja, koji su trebali pokušati spriječiti deložaciju, očekivali tek u deset sati.

– Nismo uspjeli pomoći jer nas ne puštaju više blizu – rekli su prijatelji obitelji Brčina, dok je Živi zid pred kuću poslao četiri svoja člana.

Oni, međutim, kako su sami objasnili, nisu ni došli ovog puta spriječiti deložaciju, već su je došli – snimiti. Dobrovoljno, koliko to može biti, kako je objasnio Marijan Brčina, kada na vrata dođe trideset pripadnika interventne policije, njegova je obitelj na kraju ipak izašla iz kuće koja im je bila dom posljednje 34 godine.

– Bit ćemo zasad kod prijatelja u Oborovu pored Rugvice – rekao je Brčina, dok je njegova odvjetnica najavila tužbu protiv Ministarstva branitelja od kojeg su Brčine 2006. kupile kuću, ali i “svih upletenih” jer je “pri sklapanju ugovora napravljen niz nepravilnosti”.

Tražio više od milijun eura

Podsjetimo, Marijan Brčina kuću od 68 četvornih metara u Heinzelovoj kupio je 2006. od Ministarstva branitelja za 37.000 kuna, nakon što je dotad u njoj s obitelji živio kao zaštićeni najmoprimac. Kupoprodajni ugovor poništio mu je Županijski, a zatim i Vrhovni sud, kad se shvatilo da je Heinzelova 54c na trasi tada buduće Branimirove. Pregovori s Gradom o preseljenju obitelji trajali su godinama, a glavni “kamen spoticanja” bio je upravo vlasništvo same kuće.

Meni i supruzi nude stan u kojem možemo biti do kraja života, dok bi sin s obitelji trebao otići u stan u kojem može ostati pet godina. Na to nismo željeli pristati

– Marijan Brčina tijekom postupka isticao je da je on vlasnik cijele predmetne nekretnine, površine 1084 četvornih metara, potražujući isplatu u iznosu od 1200 eura po kvadratu, odnosno ukupno 1,300.800 eura, iako nikada nije bio upisan u zemljišnoj knjizi kao vlasnik – poručili su iz Grada dodajući kako je Brčini nadležno Ministarstvo u najam dalo samo kuću od 68 četvornih metara, bez zemljišta za koje je on također tvrdio da je njegovo. U zamjenu za iseljenje ponudili su ekvivalent, kažu, također nekretnine u kojoj bi obitelj boravila kao zaštićeni najmoprimac.

– Meni i supruzi nude stan u kojem možemo biti do kraja života, dok bi sin s obitelji trebao otići u stan u kojem može ostati pet godina. Na to nismo željeli pristati – rekao je Marijan Brčina dan nakon što su mu došli papiri za deložaciju.

Prije no što su obitelji ponudili spomenute stanove, kažu iz Grada, za kuću u Heinzelovoj nudili su im 412 tisuća eura, na što obitelj nije željela pristati.

Komentara 101

Avatar unfeeling
unfeeling
08:39 24.05.2016.

Ništa on nije kupio već dobio na korištenje za 37 tisuća kn! Sve ostalo su gluposti. Ja sam onaj kojeg je zvao da zaustavimo deložaciju. Zašto? Pa ja sam kupio stan po tržišnoj cijeni, nisam čekao ministarstvo ili ne znam koga da nešto dobijem. Stan od 40 m2 sam platio 40 tisuća €, na kredit naravno tako da živim s obitelji u svom stanu a imam preko 1700 dana braniteljskom staža. Pun mi q. takvih koji bi samo živjeli na tuđi račun. Imam samo jedan atribut za njih - bagra.

SA
sargu123
08:35 24.05.2016.

Mislim da se čovijek malo zaj... ! Sad može razmišljati o 412 000..... u prijateljevoj kući.

KN
knezevic3d
08:28 24.05.2016.

samo neka on se tuzi...sto nije uzeo ponudjeno i bio bi veci gospodin ovako ajd sad smetaj prijatelju u rugvicu....zdravvoo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije