Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugodni za uši

Gdje možemo čuti ponajbolje ulične svirače (i nagraditi ih kunom)

svirači
Foto: Petra Balija
1/5
25.08.2015.
u 13:00


Mlađi svirači sviraju kod Glavnog kolodvora jer je tamo više publike

Subotnje prijepodne.

Gradska špica. Zagrepčani jure, kupuju na Dolcu, hodaju po trgovinama. Ali punih vrećica obavezno zastaju u prolazu Harmica. Nisu namjeravali stati, no zvonki glasovi i pjesma koja se prolomila cijelim glavnim trgom na jednu te u ulicu Pod zidom na drugu stranu toliko su ih privukli da su vrećice odložili na tlo.

Obitelj svirača

Prizor je neuobičajen – na gitari otac Ivan Barun, mandoline sviraju najstariji sin – 17-godišnji Lobel i 11-godišnja Mia, a 14-godišnji Roko i najmlađa Luca (7) prate ritam zvečkama. Prolaznici plješću i pjevaju. Zadržavaju se dulje nego što su mislili. Najvjerniji član publike, maleni dječak toliko se glasno smijao i poskakivao da je na tren zvečku i sam dobio u ruke. A futrola gitare ispred uličnih svirača puni se novcem.

– Ovdje smo gotovo svake subote. Djeca pohađaju i glazbene škole, doma su još supruga i četverogodišnji Mislav i 11-mjesečni Toma – kaže otac Ivan, inače profesor fizike u Grafičkoj školi. U Harmici su uvijek iz jednostavnog razloga – ondje je najbolja akustika. Ulični svirači, zaljubljenici u glazbu ili građani koji žele zaraditi dodatni novac, dio su zagrebačke svakodnevice i nezaobilazno obilježje grada. Svatko ima svoje omiljeno mjesto, a ljudi u kafićima na početku Gajeve i Bogovićeve već poznaju zvukove gitare i zviždukanje svirača i pjevača Krešimira Posarića - Kibe.

Ima i knjigu žalbe

– Na ulicama Zagreba sviram od 1996., prvo sam bio ispred nebodera na Trgu, a sad sam ispred Marićeva prolaza – kaže Kiba te dodaje da su Zagrepčani nekad bili darežljiviji. Ističe kako je jedini ulični svirač koji ima i – knjigu žalbe.

Foto: Petra Balija

– Znaju me zamoliti da sviram nešto narodno, a onda im otpjevam najstariju narodnu pjesmu – "Grad se beli preko Balatina", pa kad kažu da žele nešto novokomponirano, uputim ih na knjigu žalbe – dodaje Kiba. Na repertoaru su mu obavezno i dječje pjesme, pa klinci često znaju zaplesati na "Juri zeko izdaleka". Neobičan spoj vidjet će i prolaznici na Glavnom kolodvoru, gdje rock-pjesme, ali i stare tradicionalne sviraju Valentina Protolipac (25) na violi i Vilim Mance (20) na gitari. A njihova verzija pjesme "Balkan" grupe Azra ili stare međimurske "Ljubav se ne trži" oduševila je sve koji su čekali tramvaj.

– Ovo nam je drugi ili treći put da sviramo. Bili smo na Cvjetnom, tamo malo tko stane, svi nekamo žure, ali većinom su reakcije i kontakti pozitivni – kažu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije