Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upoznavanje grada

Obilazak Zagreba uz 'rentanje' lokalnog prijatelja na jedan dan

Rent a friend
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
16.04.2014.
u 18:00

Manje znana zagrebačka mjesta, poznata većinom samo lokalnom stanovništvu, otkrit će i turisti. Organizirat će se i dječji razgledi Zagreba uz coprnice i plašteve

Želeći zabaviti hrpu djece koju je lani u ožujku Snježana Tomažini čuvala, odlučila ih je povesti na personalizirani razgled grada. Znala je kako će maleni reagirati na te obilaske...

Na tri jezika

Rezultate je vidjela na svojoj osmogodišnjoj kćeri Lani koja ju je tijekom čestih šetnji Gornjim gradom bombardirala pitanjima. No na ovu je turu Zagrepčanka, odrasla u Radićevoj ulici, povela i kumu, koja je djetinjstvo provela u Tkalčićevoj.

Prepričavale su djeci događaje iz mladih dana, kada su po cijele dane istraživale Grič, Tuškanac, Kaptol... Mitove, legende i povijesne priče koje su ubacile u razgled djeca su upijala kao spužve, a kada su završile nakon šest sati, Tomažini je odlučila završiti tečaj i postati licencirani turistički vodič.

Turiste vode na kavu u Tkalčićevu, kod kumica na Dolac, u ribarnicu... cijena ovisi o broju gostiju i duljini trajanja vođenja. U sklopu projekta osmislile su i dječje razglede grada i rođendane s coprnicama

– Živjela sam jedno vrijeme u Velikoj Britaniji pa sam često privatno vodila prijatelje u razne dijelove grada, prepričavala im iste priče i odlučila pokrenuti nekoliko projekata pod imenom “Rent a local friend - Friend for a day in Zagreb”, kako bi vidjeli grad iz drugog ugla, očima lokalnog stanovništva – rekla je Tomažini, koja je u međuvremenu počela raditi i za turističku agenciju Atlas, dok će ture voditi u slobodno vrijeme.

Ona će u sklopu udruge “Rent a local friend” razglede voditi na engleskom i hrvatskom, dok će prijateljica Irena Marinić, također tek odnedavno licencirani vodič, koja je u Italiji živjela 10 godina, biti zadužena za talijanske goste.

Cijena se još ne zna

Iako s razgledima još nisu počele, znaju točno kako će izgledati. Vode ih na kavu u Tkalčićevu, kod kumica na Dolac, u ribarnicu... cijenu još nisu definirale, no ona će ovisiti o broju gostiju i duljini trajanja vođenja. U sklopu projekta osmislile su i dječje razglede grada i rođendane s coprnicama, a kroz ture će ih voditi nesuđena kriminalistica Sanja Bukač Štritof.

– Imat ćemo duge srednjovjekovne plašteve kako bismo dočarale vještice s Griča, a rutu ćemo upotpuniti raznim efektima, dimnim signalima, gatanjem... Turu ćemo završiti sladoledom u Vinceku – kaže Tomažini te dodaje kako prva tura kreće u lipnju. Željele su, kažu, prekinuti naviku roditelja da djecu za rođendane vode u igraonice ili u trgovačke centre i umjesto toga organizirale edukativnu proslavu.

Komentara 3

Avatar dr. Evil
dr. Evil
11:53 17.04.2014.

nije to ništa novo bilo je i prije razgledavanje grada uz lokalnu eskort damu, cijena po dogovoru

Avatar tajar
tajar
19:05 17.04.2014.

Obje su licencirani vodiči, a "cijenu još nisu definirale". Udruga vodiča ima definirane cijene usluga vodiča, pa će to doći do kolizije interesa, a da i ne spominjem Linića!

DU
Deleted user
09:08 17.04.2014.

Super i u svijetu jedinstvena ideja!!! Hvala Bogu da u Hrvatskoj jos netko misli i radi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije