Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Sfušali"

Obećavali nam komfor, a sobe u domu su zatvor

domovi
05.02.2016.
u 09:00

U Domu “Stjepan Radić”, u 11. paviljonu, sagrađenom 2010., postoji šest apartmana s 12 soba prilagođenih studentima s invaliditetom

Preuska vrata, premale sobe, neadekvatna kupaonica, preniski stol.

To su samo neki od problema koje su studente s invaliditetom dočekali u obnovljenim sobama u studentskom domu Cvjetno naselje, u koje su zbog njihove nefunkcionalnosti jedva ušli.

Ukupno 39 soba

– Bili smo šokirani kad smo vidjeli nove sobe u kojima se ne možemo ni okrenuti. Ovo je zatvor, a ne soba u kojoj možemo živjeti i družiti se s prijateljima – rekao je Marko Arambašić, predstavnik studenata s invaliditetom, inače doktorand Informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu.

– Ovako male sobe nedopustive su. Mi u njima ne živimo tjedan ili dva, nama su one dom tijekom studiranja – poručila je pak studentica Ana Mandić, koja živi u Domu “Stjepan Radić”. Tamo, naime, u 11. paviljonu, sagrađenom 2010., postoji šest apartmana s 12 soba prilagođenih studentima s invaliditetom.

– Prije radova je i u Cvjetnom bilo 19 soba za osobe s invaliditetom koje su sada preuređene, a napravljeno je još 20 soba koje su jednako neupotrebljive – rekao je Marko Arambašić te objasnio da su sobe smanjene radi povećanja kupaonica. Nadležni su mu, kaže, poručili kako je sve napravljeno prema pravilniku, ali on smatra da je pravilnik krivo protumačen.

– Sobe su bile dobre i prije, trebalo ih je samo obnoviti i ne shvaćam zašto su mijenjali gabarite – rekao je Arambašić te istaknuo kako je propust rezultat neznanja. Tako je postavljena i rampa za kolica koja se ne može koristiti jer ima premalu nosivost. Da su se izvođači radova posavjetovali sa studentima, bilo bi bolje, kaže. A na problem je reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te ostali studenti.

Preuredit će se

– Na Sveučilišne igre, zbog kojih su domovi i obnavljani, doći će i studenti s invaliditetom koje nećemo imati gdje smjestiti, što je veliki propust – rekao je Branimir Bagarić, student koji se bavi boćanjem za osobe s invaliditetom.

Podsjetimo, Studentski zbor već tjednima upozorava na lošu kvalitetu radova zbog žurbe i previsoke cijene soba u domovima, a studenti održavaju tihi prosvjed neplaćanjem. Ipak, nadležni poručuju kako su se sobe radile prema pravilnicima.

– Morali smo povećati kupaonice te su zbog toga smanjene sobe, koje i dalje zadovoljavaju sve uvjete, ali ipak ćemo ih prilagoditi kako bi studenti bili zadovoljni – rekao je sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović te dodao kako arhitekti već rade na ponovnom uređenju soba.

Komentara 19

AN
anesinko11
13:33 05.02.2016.

@suludisumar trebalo bi tebi polomit kičmu i strpat te u sobu sa prolazom širine 50 centimetara, još uz to da završavaš studij, pa da te vidim kako se ne bi žalio. Ili najbolje invalide zatvorit u sobu u roditeljskoj kući da se roditelji brinu za njih, pa da mi "normalni" ne moramo stalno slušat kako im je teško u životu? Sram te može bit. Dabogda na svojoj koži iskusio kakav je osjećaj biti u toj situaciji. Fuj.

OR
@orlando
14:00 05.02.2016.

Tko je to projektirao i sigurno dobro naplatio ?!

Avatar fijolica
fijolica
19:13 06.02.2016.

Glavno da su nam fontane svjetske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije