Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

O zaštiti na radu u povodu Dana udruge zagrebačkih invalida rada

zlatko bockaj
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
23.09.2015.
u 12:41

Govorit će se kako osigurati primjerenu zaštitu na radu, prvenstveno osobama s invaliditetom, te kako smanjiti broj ozljeda radnika i koja je uloga Udruge invalida rada u tome

Okrugli stol "Zaštita na radu" povodom obilježavanja Dana Udruge invalida rada Zagreba (predsjednik Zlatko Bočkaj na fotografiji) održat će se u petak, 25. rujna, u hotelu „Holiday“, na Jankomiru 27, od 11.15 do 13.15 sati, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu upozorava da 35 % radnika u europskim zemljama smatra da posao koji obavljaju negativno utječe na njihovo zdravlje. Osim toga, nove tehnologije i uvjeti rada zahtijevaju prateće standarde zaštite na radu. Prema godišnjem izvješću Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na poslu u 2014. godini HZZO je dostavio 13 929 prijava ozljeda na radu. Najveći broj ozljeda na radu dogodio se u Gradu Zagrebu (24, 90%), a slijedi Primorsko-goranska županija (9,38%), zatim Zagrebačka županija (8,64%).

Od ukupnog broja ozljeda na radu, 11 444 (82,16 %) se dogodilo na mjestu rada, a 2 485 (17,84%) na putu. Najčešće ozljede na mjestu rada su ozljede gornjih ekstremiteta (38, 55%), zatim slijede ozljede donjih ekstremiteta (31, 31%). Traumatske ozljede čine 93,73% svih ozljeda na radu, zatim slijede ozljede s posljedičnim duševnim poremećajima u 3,13%. Na pitanja kako osigurati primjerenu zaštitu na radu, prvenstveno osobama s invaliditetom, te kako smanjiti broj ozljeda radnika i koja je uloga Udruge invalida rada u tome pokušat će kroz predstavljanje i diskusiju odgovoriti gosti okruglog stola:

Đuro Čizmar, voditelj Službe za nadzor zaštite na radu, pri Inspektroratu rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava,  Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja URIHO-a,  Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a,  Leke Sokola, tajnik Hrvatskog saveza udruge invalida rada i Marija Zavalić – ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu uz moderatoricu Anu Tomašković. Događaju će prisustvovati i gradonačelnik Milan Bandić.

>> Gradonačelnikovi ljudi osnovali klub u Skupštini

Komentara 1

2X
2Xgeneral
18:40 23.09.2015.

je li matan miki postao invalid rada kako puno dela???? ništa oni ne mogu riješiti jer ne znaju: problem zakon, poslodavac koj daje netočne podatke radnih mijesta a procijenu opasnosti nemaju jer nikad nisu niti čuli za nju ( ne paše im ), inspektori rada nemaju nikakve ovlasti, tvrtkova ne zna svoj posao u procjeni invalidnosti. sve skupa jadno - neka se ugledaju u skandinavske zemlje ( dansku )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije