Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća po redu Spikaonica

O spolnim bolestima mladi trebaju znati više

25.02.2015., Zagreb - II. gimnazija, spikaonica o HPV-u na kojoj sudjeluju gimnazijalci, ambasadori Josko Lokas i Marijo Moznik te prim. mr. sc. Nives Sikanic Dugic i prof. dr. Mihaela Skerleva. Ucenici koji debatiraju temu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/6
26.02.2015.
u 16:15

Sljedeća spikaonica održat će se 4. ožujka u IX. gimnaziji, a govorit će se o spolno odgovornom ponašanju mladih

O tome treba li se uvesti obavezno testiranje mladih na spolne bolesti burno se raspravljalo u II. gimnaziji među brojnim srednjoškolcima koji su se okupili jučer na još jednoj spikaonici. Radi se o javnoj debati u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i partnera Megaprodukcije pod nazivom "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu" kojima je cilj potaknuti dijalog među mladima.

Bolesti bez simptoma

Raspravu je predvodio gimnazijski debatni klub, gdje se afirmacijska ekipa zalagala za uvođenje testiranja u sistematske preglede.

– Mladi ne shvaćaju kolika je opasnost spolnih bolesti, kada bi se testirali uvidjeli bi da se to i njima može dogoditi – poručila je maturantica Eta Krpanec te istaknula poražavajuće brojke da djevojke u prosjeku tek dvije godine nakon upuštanja u prvi spolni odnos odlaze kod ginekologa.

Negacija je brzo odgovorila protuargumentima da se sistematski pregledi održavaju rijetko, da nema dovoljno novca za testiranja te da je bolje sredstva uložiti u edukaciju jer se samo tako problem uistinu rješava.

U argumentaciji su mladima pomogli i stručnjaci, Nives Šikanić Digić, specijalistica ginekologije u Klinici za dječje bolesti te Mihael Skerlev iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb.

– Najveći problem je što većina spolnih bolesti nema simptoma, a mladi ne razgovaraju otvoreno o seksu jer je tabu tema u društvu – rekla je Šikanić Digić te istaknula da je problem obaveznog testiranja to što se odnosi samo na spolno aktivne, a mnogi to ne žele priznati.

Ambasadori spikaonice, gimnastičar Marijo Možnik i Joško Lokas koji je i sam otac troje mladih također su se zalagali za otvorenost i rušenje tabua. Debatu je podržala i Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu koja je istaknula potrebu za organizacijom još korisnih projekata za mlade poput spikaonice.

Ključan je dijalog

Sudionici debate, ali i svi prisutni složili su se da je ključan dijalog mladih i razgovor s roditeljima, liječnicima i institucijama. Sljedeća spikaonica održava se 4. ožujka u IX. gimnaziji u 19 sati, a govorit će se o spolno odgovornom ponašanju mladih.

>> Protiv HPV-a cijepljen je još zanemariv broj osoba

Komentara 1

DE
Dex
20:56 26.02.2015.

Bude to Željkica sve fino objasnila . ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije