Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac iz fondova EU

Obnovom Medvedgrada za 40 milijuna kn oživio bi i Oltar domovine

Medvedgrad
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
24.02.2015.
u 13:15

Zapušten i derutan objekt financirat će se novcem fondova EU. Multimedijalna dvorana u Velikom palasu, a u Malom interpretacija srednjeg vijeka

Četrdeset milijuna kuna iduće bi godine trebalo biti uloženo u Centar za posjetitelje Medvedgrad.

Dosad 1,5 milijuna kuna

Iznos je to koji se planira povući iz fondova EU, a u godinu i pol, koliko traje priprema projektne dokumentacije, u razvoj novog identiteta ove stare kulturne utvrde sagrađene još u 13. stoljeću i njezin veći turistički značaj uloženo je oko 1,5 milijuna kuna. Osim nužne obnove Medvedgrada, tu će biti i centar koji bi sadržavao i multimedijalnu dvoranu u prizemlju Velikog palasa, a na ulazu su predviđeni infopunkt i suvenirnica, servis za posjetitelje i uredski prostor za zaposlenike.

– U Malom palasu predviđena je interpretacija srednjeg vijeka i povijesti Medvedgrada, dok će u Južnoj kuli biti postavljena centralna izložba na kojoj će posjetitelji moći doznati o glavnim prirodnim i kulturnim vrijednostima Medvednice. Na interpretaciji Južne kule upravo radimo s konzorcijem Muze koji okuplja nekoliko dizajnerskih tvrtki i bit će gotov za šest mjeseci – poručila je Snježana Malić-Limari, ravnateljica Parka prirode Medvednica.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Uređenje ugostiteljskog objekta, koje se spominjalo još prije četiri godine i koje je odgođeno jer prostor ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete, predviđeno je u ovom projektu obnove, i to u podrumu Velikog palasa. Da su takva ulaganja nužna, svjedoči i podatak da su gotovo 50 posto medvedgradskih posjetitelja turisti, a u usporedbi s 2010. godinom, kada su Medvedgrad posjetile 5954 osobe, lani je bilo 17 tisuća posjetitelja.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Foto: Robert Anić/Pixsell

Obnovljen sjeverni bedem

– Ustanova je odmah po preuzimanju upravljanja Medvedgradom stavila zaštitu i uvela videonadzor zbog učestalog vandalizma te je zbog sigurnosti posjetitelja i zaštite kulturnog dobra saniran i sjeverni bedem u opsegu od 16 četvornih metara, koliko je bilo porušeno – opisuje ravnateljica Malić-Limari dio dosadašnjih ulaganja.

I dok u prosjeku tisuću branitelja godišnje posjeti Medvedgrad, planovi ulaganja aktualiziraju njegovo uvrštenje u službeni protokol na državnoj ili gradskoj razini.

– Ovo mjesto jedinstveni je spoj srednjovjekovne i novije hrvatske povijesti, ali mi to još uvijek nismo dovoljno afirmirali i promovirali. Stoga smatram da bi RH i Grad Zagreb trebali dati zajedničku inicijativu za ponovno uključivanje Medvedgrada i Oltara domovine u službena protokolarna i ceremonijalna događanja kao što je to bila praksa do 2000. godine – mišljenja je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. Ideju podržavaju i u Parku prirode Medvednica, ali samo ako protokol ne bi podrazumijevao zatvaranje grada za domaće i strane turiste.

– Sigurna sam da klasično turističko korištenje grada i određena razina protokolarnog korištenja mogu ići, uz dogovor i koordinaciju, ruku pod ruku i tu ne vidim problem – poručila je Malić-Limari.

Komentara 6

ML
mls21000
20:27 24.02.2015.

Oltar domovine,koja smijurija. Pored Nina,Knina,Splita,Solina,Šibenika izmišlja se neki oltar domovine ,naravno,u Zagrebu.

DU
Deleted user
06:30 25.02.2015.

Tuđmanova izmišljotina, kao i dvjesto bogatih obitelji. Užas!!!

DU
Deleted user
08:03 25.02.2015.

Za 40 milijuna kuna, bi ja nahranil brdo sirotinje i otvoril radna mjesta, a ne bi trošil novac na gluparije. Nek oltar domovine rade za 100-200 godina!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije