Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveučilište u Zagrebu

Novi projekt za povezivanje studenata i poduzetnika

Projekt maraton
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
06.02.2015.
u 13:00

Pokrenuta je online burza studentskih istraživačkih radova na kojoj poduzeća traže mlade studente, znanstvenike i inovatore za projekte.

Povezivanje znanja i gospodarstva glavni je cilj novog projekta Sveučilišta u Zagrebu. A krajnji je željeni rezultat razvoj akademskog poduzetništva koje će doprinijeti izlasku iz krize.

- Sveučilište se previše udaljilo od gospodarskog djelovanja, provode se istraživanja koja se ne koriste u gospodarstvu i nema suradnje. To se mora promijeniti jer je Sveučilište u Zagrebu najveće u Hrvatskoj i ima veliku društvenu odgovornost - poručio je Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, na današnjem predstavljanju projekta MARATON vrijednog više od 350 tisuća kuna koji bi uvelike trebao pomoći u ostvarenju cilja. 

Radi se o online burzi studentskih istraživačkih radova koja je nastala u suradnji sa Slovenijom, a financirana od strane EU fondova. Burza funkcionira slično kao burza poslova, ali umjesto da povezuje poslodavce i zaposlenike, povezuje tvrtke koje traže mlade i inovativne studente za izradu projekta s akadmenskom zajednicom, odnosno učenicima, studentima i njihovim profesorima.

- S jedne strane tvrtke imaju priliku testirati radnike, vidjeti tko je prava osoba za njih, a s druge strane mladi učenici i studenti mogu dobiti priliku za rad u velikim i uspješnim poduzećima, a nerijetko nakon odrađenog projekta dobe i stalno zaposlenje -  objasnio je Šimpraga te istaknuo da su studenti iz cijele Hrvatske pozvani da se uključe u projekt. Također, poduzeća će imati priliku koristiti tehnologiju s pojedinih fakulteta. 

Da je gospodarski sektor iznimno zainteresiran za ovakvu vrstu suradnje potvrdio je Petar Milas, predstavnik tvrtke Altpro koja će također na ovaj način tražiti nove zaposlenike. 

Slovenska verzija djeluje već neko vrijeme, a hrvatska je pokrenuta prije dva tjedna. Za sada je ponudu postavilo već 20-ak tvrtki, a čeka se prijava i prvih studenata. Pristup stranici http://studentsforindustry.eu potpuno je besplatan, a hoće li projekti biti i honorirani ovisit će o pojedinačnim dogovorima između studenata i poduzeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije