Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB

Građani protiv novih terasa na Cvjetnom trgu: "Zagreb Zagrepčanima", "Kad će prvi kat?", "Totalna prevara"

prosvjed
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/19
04.10.2016.
u 21:42

Dosta je uzurpacije i krađe javnih prostora, poručio je Dominik Etlinger (SDP)

Na Trgu Petra Preradovića postavljaju se dvije nove zimske terase, koje će, pobunili su se Zagrepčani, zauzeti ionako mali prostor trga. Terase su odobrene tvrtki Hoto centar, a zeleno svjetlo za njihovo postavljenje dobiveno je i od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

– Postavljaju se sukladno arhitektonskom projektu koji je izradila tvrtka Conar d.o.o. te je sukladno projektu ostavljen prolaz između pergole i ograde crkve sv. Preobraženja Gospodnjeg u širini od 180 cm tako da se ne ometa slobodno kretanje građana plohom trga – odgovorili su iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, poručivši kako se terase ili nadstrešnice, kako ih u Gradu nazivaju, postavljaju "u skladu s odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina na području Grada Zagreba".

Da je u Zagrebu dosta uzurpacije javnog prostora, mišljenja je Dominik Etlinger (SDP).

– Dosta je uzurpacije i krađe javnih prostora! Privatni interes potpuno je stavljen ispred javnog, što je nedopustivo. Trg je okupiran šatorima cijele godine, Svetice su zatvorene, na Savici se otuđuje park, u centru su stolice kafića zaklonile većinu klupa i prolaza, postavljaju se reklamni displeji i kante na pješačke staze. S druge strane, prostori poput Paromlina, Gredelja i Ledane propadaju. Zagreb pripada ljudima, a ne privatnim interesima Milana Bandića, njegovih prijatelja i kumova – poručio je Etlinger. Istog je mišljenja i HNS-ov Tomislav Stojak.

– Riječ je o klasičnoj uzurpaciji javnog prostora, oduzimanju prostora najljepšeg zagrebačkog trga građanima. Nažalost, to je uobičajena priča koja se stalno ponavlja u gradu. Zbog nepostojanja suvislih i jasnih kriterija i odredbi, pogoduje se "prijateljima i kumovima" – poručio je Stojak.

Foto: Stjepan Bubalo

Foto: Stjepan Bubalo

Putem interneta proširila se vijest o okupljanju, a pojavili su se brojni aktivisti za zaštitu javnog prostora. Donijeli su papire i olovke te lijepe razne poruke i natpise po konstrukciji koja je u izgradnji.

Okupili su se, među ostalima, Saša Šimpraga, Miko Gamulin, Urša Raukar i zastupnik Dominik Etlinger. Prozivaju Grad da je nedopušteno uzurpirao javni prostor, a građani u prolazu također negoduju zbog izgradnje nove terase. Poruka okupljenih jest da će se boriti da projekt terase ne zaživi.

Prosvjednici su sjedili na klupi kod crkve, parkirali bicikle na toj površini, hodali po budućoj terasi kako bi ometali radove, lijepili poruke gradonačelniku Milanu Bandiću. Na porukama je između ostaloga pisalo: "Zagreb Zagrepčanima", "Kad će prvi kat?", "Totalna prevara", "Privatno-javna sramota", "Može fontana?", "Sram vas bilo dajte nam da dišemo".

>> Britanski trg: Započeli radovi na novoj 'Bandićevoj fontani'

Komentara 68

DU
Deleted user
18:00 04.10.2016.

Etlinger, daj ganjaj Mrsića.

Avatar 123456
123456
19:09 04.10.2016.

Pa kaj je ubojica tomo horvatinčić još na slobodi? Kaj nije dosta kaj je ubil 4 čovjeka - koliko još smije smaknuti?!

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:43 04.10.2016.

Zanimljivo da se uvjek jedna te ista ekipa buni, sad bi ih nabrojao poimenice al izbrisaće me, uostalom znamo ko su, zašto to rade i za koga..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije