Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Populističke mjere #Premijera

Novcem Zagrepčana zaradit će 3-5 mandata

Bandić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
24.08.2016.
u 13:00

Čini se da bi neki od Bandićevih prijedloga čak i mogli proći. Čelnik Skupštine, HDZ-ovac Andrija Mikulić, kazao je da ne može još izreći konačan stav dok ne prouče materijale

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nepopravljivi populist koji stalno o sebi govori u superlativima i trećem licu, snimio je predizborni spot u kojemu skromno tvrdi: “Radim više i od Japanaca”. Osim što stalno dela ili barem stalno ponavlja da stalno radi, Bandić iz dana u dan daje nova (i jako skupa) predizborna obećanja – novcem Zagrepčana planira platiti put do Banskih dvora.

SDP i HNS kontra

Građane vabi besplatnim priključcima za vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, obnovom gradskih fontana i gradnjom novih, a idućeg tjedna na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine od zastupnika očekuje da dignu ruke za njegova najnovija predizborna obećanja: da se majkama s troje i više djece osigura trajna “prosječna plaća” i status odgojiteljice, umirovljenicima koji primaju do 1500 kuna dopunsko zdravstveno osiguranje, a učenicima u Petrinji te svoj romskoj djeci u Hrvatskoj novcem iz zagrebačkog proračuna kupe udžbenici.

Čini se da bi neki od Bandićevih prijedloga čak i mogli proći. Čelnik Skupštine, HDZ-ovac Andrija Mikulić, kazao je da ne može još izreći konačan stav dok ne prouče materijale.

– Tek tada možemo sa sigurnošću vidjeti argumente za i protiv, odnosno konačno odlučiti – istaknuo je Mikulić. Oporbeni zastupnik Tomislav Stojak (HNS) oštro je protiv, a slično misli i šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

– Ovaj predizborni igrokaz gradske koalicije Bandić – HDZ težak je stotine milijuna kuna i opet će ga platiti građani Zagreba – rekao je Bernardić.

Sandra Švaljek, bivša zamjenica gradonačelnika, a u vrijeme dok je Bandić bio u Remetincu i v. d. gradonačelnice Zagreba, upozorava na Bandićev populizam i neodgovornost u politici.

– Briga o ranjivim skupinama stanovnika neophodan je dio svake odgovorne politike, no nedavni potezi gradonačelnika Bandića, prije svega plaćanje ilegalnih vodovodnih priključaka, kao i najavljena obećanja novih populističkih mjera ne mogu se ni uz najbolju volju podvesti pod pojam odgovorne politike. Odgovorna politika znači odgovornost prema novcu poreznih obveznika, a obećanja gradonačelnika Bandića svode se na razbacivanje javnog novca bez kriterija i bez dogovora s građanima koji su ga izabrali na izborima i koji taj javni novac osiguravaju svojim radom. Odgovorna politika znači obavljanje poslova u vlastitoj nadležnosti, a vođenje socijalne politike u Petrinji sigurno nije u nadležnosti gradonačelnika Zagreba, za razliku od brige o predškolskom standardu, vodoopskrbi ili gospodarenju otpadom u Zagrebu, koja je obveza gradonačelnika Zagreba. Tu obvezu gradonačelnik ne obavlja ili je obavlja na način koji nije primjeren glavnom gradu – poručila je Švaljek.

Opet prodaje štosove

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da će Bandić svojim biračima ponovno prodati štos.

– Bandić, za razliku od Petrova, zna da nije kandidat za premijera i da neće biti pod pritiskom realizacije svojih obećanja. Pa ih mirno može i davati. Proći će mu to, bit će dovoljno za tri do pet mandata – rekao je Puhovski.

Komentara 72

DA
darwil
09:43 25.08.2016.

Bravo gđa Švaljek,taj populist radi sve ono za što nije nadležan pa glumi i ministra vanjskih poslova,više je proveo u inozemstvu nego nadležni ministar,to je komedijaš i lopov par exelance i mladi će se iseljavati zbog njega,jer zapošljava sve iz Sesveta,Dugog sela,Kozari puteva gdje su njegovi glasaći po intelektu isti.

L3
luka_37
13:59 24.08.2016.

Pod hitno u Remetinec zauvijek s njim...a građani grada Zagreba podignuti kolektivnu tužbu i tražiti ovrhu nad svim njegovim nekretninama i podmiriti nastale dugove njegovih suludih obećanja...

Avatar liquidsky
liquidsky
14:49 25.08.2016.

Nevjerojatno je koliko se ova rasprava rasplamsala zahvaljujući sukobu razuma i nerazuma ovdje pišućih građana. Ni jedna ni druga strana ne može utjecati na to koliko će Bandić u svojem populističkom predizbornom naletu naštetiti proračunu grada Zagreba - jer o tome odlučuje Skupština, a mi samo možemo promatati i veseliti se tome ili se ljutiti zbog takvog očitog kupovanja glasova na račun prireznih obveznika Zagreba. Problem s populizmom nije "sklonost" ugroženim slojevima društva (dapače) nego ugrađena nepravda pri raspodjeli javnog dobra. Nije svaki poklon kupljen iz jedne kase opravdan. Populisti nisu sposobni niti žele razlučiti opravdanost i simisao poklanjanja, oni to čine zbog stjecanja naklonosti darovanih, a ne zbog empatije i osjećaja za solidarnost. Ali kako bilo, da dobije i 20 mandata, Bandić neće biti predsjednik Vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije