Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fond za zaštitu okoliša

Novcem države obnavljaju se fasade 15 zgrada u gradu

Radnici postavljaju skelu na procelje zgrade u Jurisicevoj 3.
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
23.11.2014.
u 09:00

Novi natječaj
 na koji se mogu javiti predstavnici suvlasnika ali i vlasnici obiteljskih kuća bit će u prvoj polovici 2015., ove godine osigurana su 44 milijuna za zgrade i 160 za kuće diljem Hrvatske

Zagrepčani koji stanuju u starijim zgradama ili obiteljskim kućama račune za grijanje već sljedeću zimu mogu smanjiti od 30 do 60 posto ulaganjem u energetsku obnovu. U prvoj polovici 2015. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ponovno će raspisati natječaj za obnovu višestambenih zgrada, ali i obiteljskih kuća putem kojeg će se moći dobiti od 40 do 80 posto iznosa potrebnog za obnovu.

Novac i za certifikat

Ove godine novac je za obnovu dobilo 15 zgrada diljem Zagreba (5,88 milijuna kuna subvencije), a radovi počinju u 2015., dok se Grad nije prijavio za natječaj za obnovu obiteljskih kuća kao što su to učinili svi okolni gradovi u Zagrebačkoj županiji. Od 15 odobrenih sufinanciranja za obnovu zgrada s njih osam upravlja tvrtka Monel.

– Ponosni smo zbog tog uspjeha, a posebno smo sretni što je od svih projekata u Hrvatskoj upravo naša zgrada u Vlaškoj 69 od Fonda dobila najviše sredstava za obnovu, čak 1,4 milijuna kuna – kazao je Dražen Pomper, direktor tvrtke. Dodao je da uspjeh duguju stalnim informiranjem i educiranjem klijenata pa su s tim ciljem krenuli i u organizaciju tribina za predstavnike stanara te ostale građane.

Krešimir Brandt predstavnik je stanara u Vlaškoj ulici 99A, na kojoj će radovi početi iduće godine kada krene građevinska sezona jer se ove godine zbog kasnog natječaja provedenog u listopadu neće stići.

– Obnavljamo sve četiri strane zgrade, krov i terasu kako bismo podigli energetsku učinkovitost – istaknuo je Brandt. Novac se može dobiti i za sufinanciranje izrade energetskog certifikata koji je preduvjet za druga dva koraka – tehničku dokumentaciju i same radove. Stanari zgrade u Radauševoj ulici na Ravnicama dobili su subvenciju za izradu certifikata koji ih je stajao 15.000 kuna, a već iduće godine prijavit će se na novi natječaj.

– Nama je prioritet energetska obnova kotlovnice i ugradnja razdjelnika kako bismo smanjili troškove i pravednije rasporedili račune – istaknuo je predstavnik stanara Vlado Podhraški. Njemu će posao, za razliku od Brandta, biti olakšan jer je sredinom listopada Vlada izglasala izmjene Zakona o energetskoj učinkovitosti prema kojima za takvu vrstu ulaganja više nije potrebna stopostotna, nego većinska potpora stanara.

Informiranje građana

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) upravlja s pet zgrada koje su također na natječaju dobile subvenciju u vrijednosti 1,8 milijuna kuna, a u toj se tvrtki nadaju da će izmjene zakona taj broj u 2015. povećati.

– Budući da je evidentno kako se tim zahvatima može povećati kvaliteta života, nastojimo ostvariti što bolju suradnju sa suvlasnicima i njihovim predstavnicima – kazala je Marija Sesler iz GSKG-a. Dodala je da su pokrenuli sastanke s građanima pa će jedan biti uskoro u Novom Zagrebu, a potom na Trešnjevci, Trnju, Peščenici, u Maksimiru, Dubravi, Susedgradu i Sesvetama.

Komentara 5

TO
tommybahama
15:49 23.11.2014.

"Krešimir Brandt predstavnik je stanara u Vlaškoj ulici 99A, na kojoj će radovi početi iduće godine kada krene građevinska sezona" A zasto ti stanari ne financiraju popravak te svoje zgrade ?!! Tko ce financirati popravak moje kuce pod Sljemenom -om - porezni obveznici ??!!

TH
than
21:19 23.11.2014.

Drzavnima parama obnavljaju privatne kuce, a nemaju za novce da plate gladnoj djeci po skolama topli obrok. Isto kao i oni automobili sto se subvencioniraju. Superhik vlada, uzmi sirotinji i daj onima koji imaju.

2X
2Xgeneral
06:31 24.11.2014.

nebi naši dali ni lipe da ih Europa nije natjerala. U uređenim državama to je neupitno ali kod nas izgleda nakaradno. Dok se krade, vara i laže još dobivaju pare od države. Ukoliko nebi imali program energetske učinkovitosti plaćate penale u EU kasu!! isto kao i s postotkom obnovljive energije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije