Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradnja u veljači

Nova vizura Ilice: Zeleni tornjevi s hotelom, bazenima, knjižnicom...

Ilica
Foto: Radionica Arhitekture
1/4
27.11.2014.
u 10:00

Zvonimir Škegro o gradnji sanja još od 1984. godine, otkako je kupio zemljište, a projekt je vrijedan 250 milijuna kuna

Nakon višemjesečnog natječaja konačno je poznato kako će izgledati nova vizura Ilice. Iako su parametri već definirani i potvrđeni odlukom Gradske skupštine, koja je projekt zbog različitih javnih sadržaja proglasila gradskim, izabran je prvonagrađeni rad arhitektonske tvrtke Radionica arhitekture koji je jasno definirao obrise velikog kompleksa.

Na broju 212 – 214, gdje je sada šljunčano parkiralište, krajem 2016. niknut će dva povezana i ozelenjena tornja na 19 katova s hotelom, sportsko-rekreacijskim centrom s javnim bazenom, dječjim centrom u sklopu kojeg bi se održavala i škola plivanja za djecu, višenamjenskom dvoranom za kazališne i zabavne sadržaje, knjižnicom i čitaonicom, garažom...

– Bitno je bilo poštovati dva parametra – zadržati javni sadržaj koji je Skupština izglasala te sačuvati staru jezgru Ilice – rekao je Zvonimir Škegro, direktor društva Kristali d.o.o., investitora u gradnju kompleksa.

Društvo u vlasništvu Stanograda, stambeno-graditeljske zadruge, od Britanskog trga do Črnomerca sagradilo je 32 kuće.

Cijena kvadrata nepoznata

Projekt vrijedan 250 milijuna kuna kandidirali su i kao strateški projekt od važnosti za državu, od koje će na taj način dobiti potporu u ishođenju dozvola, dok će Vladina Agencija za investicije i konkurentnost “uskočiti” u vezi s kreditiranjem. U tornju će donjih šest katova biti namijenjeno poslovnim prostorima, dok će ostatak biti za stanovanje.

Na zadnja dva kata protezat će se dva penthousea od 350 četvornih metara. Cijena kvadrata stanova još nije poznata.

Kao mali grad

Bit je, dodaje Škegro, da čitav kompleks, koji će se sastojati od tri objekta, funkcionira kao zasebna urbana cjelina, odnosno mali grad. Tamo će stanovnici moći dobiti sve usluge koje im trebaju, od frizera, postolara, kišobranara, a postoji mogućnost da ti obrti djeluju u prostorima besplatno. Kompleks će oblikovno, likovno, glazbeno i gastronomski predstavljati Zagreb i Hrvatsku. Tako će se, primjerice, u ugostiteljskom dijelu na velikim ekranima vrtjeti priča o kravati, nuditi vina po regijama, prezentirati nacionalni parkovi.

– Provući ćemo i potočić kroz prostor kako bismo istaknuli podzemne vode koje teku ispod Ilice – rekao je Škegro te najavio da radovi kreću u veljači ili ožujku.

>> Nakon 30 godina izgradnja nebodera u Ilici od 19 katova

>> Neboder od 19 katova u Ilici počinje se graditi već u studenom

Komentara 21

IV
ivanbili25
12:22 27.11.2014.

Taj dio Ilice u potpunosti je mrtav i zapušten, podržavam ovaj projekt koji će malo podići taj dio grada. Treba nam više takvih investicija u gradu i državi ako želimo rast BDP-a te punu gradsku i državnu blagajnu.

OC
obican covik
12:37 27.11.2014.

Ovi "Visoko skolovani novinari" ,tjeraju me na povracanje ,kronicne grceve , zeluca . Razlog ??? Upotreba izopacenih tudjica ,kod pisanja svojih clanaka (shoping ,penthausea ,vizura ,permit , tovera , i t.d. , i t. d. ) .Cini mi se ,unistavamoamo sve, sto je hrvatsko . Uvozimo sve tudje ,trulo i pokvareno . Pocmimo i mi izvoziti , nesto, sto je trulo i pokvareno , Ocekujem, necete se umoriti razmisljanjem , sto mislim osvijetliti ???

Avatar miro.f.miric
miro.f.miric
10:59 27.11.2014.

da, da, bilo bu dvorana javnog sadržaja ko u cvjetnom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije