Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povoljno do kvadrata

Život u Sopnici Jelkovec: Još 300 stanova u najam, od 160 eura

Sopnica Jelkovec
Foto: Marko Prpić/Pixsell
26.08.2014.
u 10:55

Dosad je Grad raspisao pet natječaja za stanove u naselju na istoku Zagreba. Novi natječaj odnosi se na dio od preostalih 578 stanova. Prednost pri davanju u najam imaju samohrani roditelji, mladi znanstvenici, branitelji...

Točno 300 stanova površine od 59,88 pa do najvećeg od 155,49 četvornih metara ponovno će biti ponuđeno građanima – u najam. Riječ je o programu javno najamnih stanova, a nakon dosadašnjih ukupno pet raspisanih natječaja Grad Zagreb raspisao je nakon tri mjeseca zakašnjenja od prvotnog obećanja novi natječaj za dodjelu stanova u Sopnici Jelkovec.

Najviše trosobnih stanova

Stambeni prostori koji će biti ponuđeni građanima novim natječajem i za koje je potrebno ostvariti pravo na listi reda prvenstva preostali su dio od ukupno 578 stanova koje je Grad preuzeo još prošle godine od Zagrebačkog holdinga. Kao i do sada, oni građani koji ostvare i zadovolje uvjete raspisanog natječaja u stanove će se moći useliti na pet godina, a na izboru su im od jednoipolsobnih do peterosobnih stanova među kojima je najviše onih trosobnih, ukupno njih 117, čija je kvadratura od 71,59 do 110 četvornih metara.

Pravo na dodjelu stana u najam imaju, podsjećamo, osobe s prebivalištem na području Grada Zagreba, oni koji u vlasništvu nemaju stan ili kuću na području države i osobe s prihodom po članu obiteljskog kućanstva iznad 30 posto prosječne mjesečno isplaćene plaće u gospodarstvu Grada Zagreba. Prednost na konačnoj listi reda prvenstva pripast će samohranim roditeljima, mlađim znanstvenicima, doktorima i magistrima znanosti, žrtvama obiteljskog nasilja i braniteljima.

Za veće stanove 92 eura

Mjesečna najamnina za stanove do 59,99 četvornih metara iznosit će 64 eura, a na taj se iznos dodaje 1,60 eura po kvadratu neto površine stana, dok će oni koji izaberu stanove od 60 do 99,99 četvornih metara najamninu mjesečno plaćati 92 eura dodajući tom iznosu 1,40 eura za svaki kvadrat stana. Ovim modelom rješavanja stambenog pitanja građana početkom ove godine popunjena su, kako je poručila pročelnica Jasminka Lukač, 543 stana na spomenutoj lokaciji u Sesvetama.

Ipak, to nije jedini model jeftinijeg najma stanova na zagrebačkom području – prvi će put 20 stanova u najam ponuditi i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Njihovim modelom građani će tako stanove od 17 do 111 četvornih metara moći unajmiti tako da će sami na dražbi ponuditi cijenu po četvornom metru počevši od 15 kuna – tko ponudi najviše, moći će boraviti u stanovima koji se nalaze u Bužanovoj ulici, u kojoj inače stan ima i gradonačelnik Milan Bandić, u Ulici Crvenog križa, Tomićevoj, Šubićevoj, Ilici, Zvonimirovoj, Mandaličinoj, ali će ih morati urediti o vlastitu trošku koji se neće uračunati u iznos najamnine i neće biti nadoknađen. Taj bi natječaj trebao biti raspisan do kraja ovog tjedna.

Komentara 5

SW
swimm
11:18 26.08.2014.

ma bitno da Petirka dobiva u centru 40m2 za 200 kn. Gdje se to ona natjecala ili bolje kako sve?

TH
than
12:50 26.08.2014.

Za 160 € se nadje stan iste kvadrature daleko blize centru. Ne znam gdje je u svemu ovome 'model jeftinog najma'. Osim, ako ti stanovi nisu luksuzno uredjeni, u sto sumnjam.

SE
sestrićna
14:23 26.08.2014.

te stvanove će dobiti partijski sinovi koji su već zbrinuti a onda će oni te stanove rentati po znatno većim cijenama..kad se donosio taj zakon to im je bilo na umu..to je muljaža po zakonu kao i predstečajne nagodbe..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije