Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapulica i lampioni

Noćno nebo obasjalo tri tisuće želja 
i lampiona Zagrepčana

Kapulica i lampioni
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/17
22.12.2014.
u 23:19

Nismo ni razmišljali hoćemo li ponovo puštati lampione, budući da je to u humanitarne svrhe, rekli su na Dolcu

Tri tisuće osvijetljenih lampiona vinulo se skoro istovremeno u noćno zagrebačko nebo, noseći pritom želje barem dvostruko toliko građana okupljenih na platou tržnice Dolac. Okupljati su se počeli već u osamnaest sati, stvarajući redove koji nisu jenjavali dok nije podijeljen posljednji lampion. Peti performans “Kapulica i lampioni” pokazao je, i prije svog početka, da su Zagrepčani željni dobrih želja.

- Ovime sam prvenstveno želio potaknuti ljude u praćenju vlastitih snova, no nikada nisam očekivao ovakav odaziv. Presretan sam - priznaje Krešimir Tadija Kapulica, akademski slikar, grafičar i autor performansa. Lampioni su posljednje četiri godine puštani ispred doma Hrvatskih likovnih umjetnika, no kako je prošle godine bilo skoro deset tisuća ljudi, previše za prometni Trg žrtava fašizma, odlučio je performans preseliti na Dolac.

- I prošle smo godine puštali lampione, a ove godine sav novac ide u dobrotvorne svrhe, tako da nismo uopće razmišljali hoćemo li opet slati želje u nebo - govore Anja i Krešimir dok su čekali Kapulicin znak, točno u dvadeset sati, za zajedničko puštanje papirnatih svjetiljki. Za svoj lampion donirali su deset kuna, a sva prikupljena sredstva ići će udruzi Krijesnica za pomoć djeci i s malignim bolestima. Partner performansa, VIP, na prikupljeni će novac dodati jednaku svotu.

-Vidjela sam red pa sam odlučila pogledati što se događa. Došla sam iz New Yorka posjetiti obitelj za blagdane, tamo se ovakve stvari ne mogu vidjeti - rekla je Tena Watt. Nekoliko lampiona zapelo je na tornjevima katedrale i izazvalo manji požar na skeli koji su vatrogasci brzo ugasili.

- Jedan lampion uletio je i u drvene grilje na tornju te se, srećom, sam ugasio - rekli su čitatelji s Kaptola. Radi puštanja lampiona, u centru Zagreba na pola je sata bio obustavljen zrakoplovni promet.

>> Prodaju lampione za pomoć udruzi Krijesnice

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Nexus
Nexus
08:37 23.12.2014.

Ovo je da poludiš;===U Njemačkoj je puštanje tih "lampinjona" strogo zabranjeno i kažnjava se prema zakonu o piromanima.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
01:40 23.12.2014.

koji je to genijalac dozvolio puštanje u zrak iznad zagreba tri tisuće upaljnih balona??? nije li to apsolutno protuzakonito?

SA
sargu123
09:09 23.12.2014.

Koja glupost! Takvima i sličnim glupostima poput paradiranja šarenih ili križara nije mjesto u gradu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije