Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikalisti:

'Za niže plaće skupštinarima i vijećnicima, ali i u Holdingu'

Vlado Korbar
Foto: Robert Anić/PIXSELL
24.04.2014.
u 14:01

Iako gradonačelnik Bandić najavljuje smanjenje prava, sindikalci će tražiti opravdane razloge, a ne općenite procjene, poručuje povjerenik Sindikata zaposlenika gradske uprave Vlado Korbar

Gradonačelnik Milan Bandić prijeti smanjenjem plaća i broja zaposlenih, kojih se 13.000 financira iz gradskog proračuna. Iako se zakleo da će do 1. siječnja naći zajednički jezik sa sindikatima i da će oni pristati na primanja niža od 4 do 15 posto, taj se scenarij još nije ostvario.

U 2014. na njih će se potrošiti i više nego lani, i to 1,4 milijarde kuna, a da će se još dugo morati pregovarati prije konačnog pristanka smatra i povjerenik Sindikata zaposlenika gradske uprave Vlado Korbar.

::Imate više plaće u odnosu na državne javne službe. Zbog čega ne pristanete na gradonačelnikov prijedlog?
Mislim da gradonačelnik mora opravdati taj prijedlog, a ne samo općenito reći da moramo podnijeti teret kao i ostatak zemlje. Istina je da su naše plaće veće u odnosu na njihove, no koliko znamo, proračun se dobro puni i udjel plaća koji je u njemu planiran ne ugrožava ga.

::Najavljeno je i smanjenje broja zaposlenih. Koje su vaše projekcije?
Provodimo anketu među našim zaposlenicima kojih je u upravi 2700 i dosad nam se prijavilo 60 ljudi koji razmišljaju o prijevremenoj mirovini. S obzirom na to, računamo da će se do kraja godine broj zaposlenih smanjiti pet posto, odnosno za 140.

::Sporan je i način na koji se smanjenje plaća planira, a to je da se ne provedi temeljem osnovice plaće, nego kroz smanjenje koeficijenta, i to od 4 do 15 posto. Što to znači?
To znači da bi zaposleniku s najnižim koeficijentom, primjerice spremačici s 4000 kuna, plaća bila 160 kuna manja. Za nekoga tko ima 15.000 kuna plaću to bi bilo smanjenje 2250 kuna. Taj model je socijalno prihvatljiviji nego onaj koji su primijenila ministarstva, ali je upitan jer takav platni sustav ne vrednuje stručnost i smanjuju se razlike.

::Još prije ste rekli kako se uštedama na vama želi spasiti Zagrebački holding čiji su zaposlenici donedavno imali visoka materijalna prava koja su se vama još od 2009. smanjivala. Hoćete li inzistirat da i oni budu uključeni u sve ovo?

Sve mjere istodobno će se primjenjivati u sva tri sustava, Holdingu, Gradu i ustanovama. Kad se ukidala isplata prijevoza na ruke i prešlo na kupnju mjesečnih pokaza, ta odredba odnosila se na sve nas osim na zaposlenike ZET-a koji Grad financira svake godine. Tražit ćemo da svi jednako podnesemo teret. Tražit ćemo i da se smanje naknade vijećnicima u mjesnim odborima, gradskim četvrtima i Gradskoj skupštini.

Komentara 3

GO
goga1
15:46 24.04.2014.

Sugurno se nece buniti u mjesnim odborima da im se uzme od sadašnjih 302kn

Avatar dr. Evil
dr. Evil
21:51 24.04.2014.

svi koji nisu zaposleni preko Milana dobiti ce nogicu

DA
damirtankovic
14:53 24.04.2014.

Sindikalisti se nekaj imaju javljati, pa oni imaju veće plaće od nekih šefova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije