Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka kriza

Ni Mikulić više ne vjeruje u rušenje proračuna i Milana Bandića

Andrija Mikulić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
08.12.2016.
u 17:19

Prema našim izvorima, najžešći protivnici miniranja zagrebačkog proračuna bili su šefovi gradskih četvrti Maksimir i Sesvete

Akcija rušenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prije lokalnih izbora pokazala se burom u čaši vode. Iako je Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, najavio mogućnost rušenja gradskog proračuna, a time i gradonačelnika Bandića, izgleda da i sam odustaje od te ideje nakon što je dobio crveno svjetlo od vrha stranke, točnije od Andreja Plenkovića.

Izvori bliski Mikuliću sada okreću ploču i kažu da Mikulić nikada nije izrijekom rekao da će gradski HDZ rušiti zagrebački proračun, nego da postoji ta mogućnost, ali i da Mikulić nikad u gradskim tijelima nije donio odluku o rušenju proračuna. Iako se vrh HDZ-a odmah ogradio od Mikulićeve ideje detronizacije Bandića u Zagrebu preko gradskog proračuna tvrdeći da vodstvo HDZ-a o tome nije imalo pojma, nakon sjednice nacionalnog Predsjedništva u ponedjeljak na kojem je Plenković jasno rekao da je za političku stabilnost i protiv rušenja proračuna, i Mikulić je reterirao.

Najžešći protivnici miniranja proračuna bili su šefovi gradskih četvrti Maksimir i Sesvete

Na preksinoćnjoj sjednici Predsjedništva gradskog HDZ-a članovima je prenio stav vrha HDZ-a da je središnjica protiv rušenja zagrebačkog proračuna jer zagovara političku stabilnost. Naši izvori kažu da je nešto više od polovice članova Predsjedništva i šefova područnih organizacija za rušenje proračuna, dok su najžešći protivnici miniranja proračuna bili šefovi gradskih četvrti Maksimir i Sesvete. Iako će se odluka o proračunu donijeti pred samu sjednicu Skupštine koja će biti 20. prosinca, već je jasno da je izglednije da će se od te operacije odustati. Mikuliću su članovi zagrebačkog HDZ-a zamjerili i što preksinoć u Otvorenom HRT-a nije znao navesti konkretne amandmane kojima bi mijenjao proračun.

– Proračun sam detaljno proučio i on je realan. Mjesna samouprava dobiva umjesto 270 milijuna kuna više od 600 milijuna, to je, dakle, novac za gradske četvrti, pa kako ćemo to odbiti i reći da proračun nije dobar – komentirao je jedan Mikulićev neistomišljenik. Osim što se vrh HDZ-a zalaže za političku stabilnost očito su mu neophodni i zastupnici koje Bandić na neki način kontrolira u klubu svoje stranke u Saboru. Riječ je o pet zastupnika, iako nije posve jasno da su ti zastupnici slijepo odani Bandiću budući da nijedan nije iz njegove stranke, ali očito na njih ima utjecaj. HDZ u Saboru želi imati komotnu većinu, a ne da ovisi o nekoliko zastupnika.  

>>Bandić o podršci gradskom proračunu: Nigdar nije bilo da nekak nije bilo

>>Gradonačelnici se žale da su ostali bez novca, a proračuni im rastu

Komentara 22

RA
ravdro
17:55 08.12.2016.

HDZ vlada u najbogatijim mjesnim odborima, a sad će dobiti i više novca decentralizacijom proračuna , a pojedinci htjeli rušiti proračun. U kampanju se ulazi pozitivom, a ne rušenjima i negativom.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
17:57 08.12.2016.

Mikulić, što kazati pa bolje je zadržati Bandića nego ovog prepotentnog Mikulića. Ma u stvari nema nikoga danas da zamjeni Bandića jel ne vidim tu snagu i upornost. Pozdrav dobrim ljudima

DA
darkohorva
14:39 09.12.2016.

SDP gubitnici, propao vam plan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije