Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRG BANA JELAČIĆA

Nestaje šator? Upitne i kućice s kobasicama i kuhanim vinom

'02.11.2011., Trg bana Josipa Jelacica, Zagreb - Radnici postavljaju drvene kucice i veliki bijeli sator na glavnom gradskom trgu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
21.09.2013.
u 08:08

Imaju većinu? Od pet odbora koji se moraju izjasniti, dva su podržala zabranu dizanja šatora

Za razliku od prošlih godina kada je veliki šator ususret božićnim i novogodišnjim blagdanima znao zaposjesti četvrtinu Trga bana Jelačića, upitno je hoće li se on ‘razapeti’ i ove godine.

Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak svojim je kolegama u Gradskoj skupštini predložio da se na Trgu bana Jelačića, Cvjetnom trgu, Kvatriću, Trgu maršala tita i Trgu kralja Tomislava zabrani postavljanje ugostiteljskih šatora. Predlaže da se na tim prostorima smiju postaviti montažni objekti za potrebe sajmovanja koji će se uklopiti u staru gradsku sredinu, u čemu su mu podršku dala i dva skupštinska odbora. U njima su, pak, ruku za takav prijedlog podigli i Bandićevi zastupnici.

Žele da struka odluči

Odbor za kontrolu podržao je Stojakov prijedlog jednoglasno, iako u njemu sjede čak četvorica s gradonačelnikove liste. Slično je bilo i na Odboru za prostorno uređenje, gdje su dva Bandićeva zastupnika oprečno razmišljala.

– Nismo protiv toga da se na tim trgovima ništa ne smije događati, no nismo za šator u kojemu će se prodavati piće kada su okolo na sve strane ugostiteljski objekti - kazao je SDP-ov zastupnik Zvane Brumnić. Oporbeni zastupnici, zajedno s onima s liste gradonačelnika kao što su Ante Dodig, Davor Štern ili Damir Jurinović predložili su Bandiću da se regulira što sve smije biti na Trgu za vrije sajmova i drugih manifestacija te kakvi se privremeni objekti na tim trgovima smiju postaviti. Stav dijeli i HDZ-ovac Andrija Mikulić.

–Želimo da se točno odrede kriteriji tko može dobiti prostor na korištenje te da se struka uključi i odredi kakvog oblika ti privremeni objekti moraju biti - kazao je Mikulić.

Osim jasnog definiranja što se smije prodavati i u kakvim objektima, Stojak u svom prijedlogu predlaže i smanjenje sadašnjeg razdoblja “trajanja” šatora.

–Sadašnji rok od 90 dana treba smanjiti na sedam dana izuzev obilježavanja vjerskih i državnih blagdana s rokom do najduže 40 dana - predložio je Stojak.

Negativno mišljenje

Na odgovor gradonačelnika nije se dugo čekalo.

–Rok je određen imajući u vidu da određeni sajmovi i javne manifestacije imaju različito vremensko trajanje tako da se ne određuje uvijek s rokom od 90 dana nego i kraće - stoji u odgovoru gradonačelnika.

Naveo je i kako nema potrebe zabranjivati postavljanje privremenih građevina na glavnim trgovima jer su upravo to najposjećenija mjesta na kojima treba ponuditi razne sadržaje, imajući u vidu i turističku promidžbu Grada.

Dodao je i kako daje negativno mišljenje na cijeli prijedlog jer je sve što zastupnik predlaže već određeno u postojećim odlukama.

Odluku o tomu hoće li se šator ove godine ipak postaviti na Trgu zastupnici će donijeti na sjednici gradske skupštine koja će se održati u četvrtak 26. rujna. Budući da su od tri održana odbora dva bila za zabranu postavljanja velikog ugostiteljskog šatora, bit će zanimljivo čuti i mišljenje još dva odbora koja će se sastati u ponedjeljak. Iako zastupnike prilikom glasovanja stavovi odbora ne obvezuju, njima su već najavili oštru polemiku u Skupštini.

>>Šator na Trgu: Da ili ne? Pogledajte što misle Zagrepčani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije