Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko nas koštaju

Neki gradski zastupnici zaradili i 25.000 kn, a nisu ni progovorili

Zastupnici skupština
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
26.11.2014.
u 12:00

U ovoj je godini dosad održano 10 sjednica Gradske skupštine, a za cjelogodišnji rad 51 zastupnika iz gradskog proračuna se izdvaja oko tri milijuna kuna...

Za rad političkih stranaka i gradskih zastupnika u Gradskoj skupštini ove godine građani su platili gotovo tri milijuna kuna. Toliko je osigurano u gradskom proračunu za rad 51 mandatara.

Veća naknada za žene

Prema Odluci za redovno financiranje stranaka, svakom zastupniku isplaćuje se godišnje oko 56 tisuća kuna, dok su zastupnice dobile nešto više, oko 62 tisuće. Najveći dio kolača, gotovo milijun kuna u ovoj godini dobila je Lista grupe birača Milana Bandića s koje dolazi i najveći broj zastupnika, a iza njih se nalazi SDP kojemu je isplaćeno 700 tisuća kuna, dok je za rad osam HDZ-ovih zastupnika iz gradskog proračuna isplaćena 461 tisuća kuna.

Foto: Instagram

Foto: Patrik Macek, Anto Magzan, Davor Puklavec, Goran Jakuš/Pixsell

Ipak, sav novac koji su zastupnici dobili morali su potrošiti isključivo na rad ili program stranke.

–Svatko od nas ima poseban žiroračun na koji mu se taj novac uplaćuje i on se može potrošiti na primjer na donacije, što je učinila većina zastupnika s Liste birača Milana Bandića kada su se dogodile ove poplave. Taj novac troši se isključivo za program stranke i o njegovu trošku mora se izvijestiti Državno izborno povjerenstvo - pojasnio je predsjednik skupštinskog Odbora za statut i poslovnik i zastupnik Liste birača Milana Bandića Ratko Maričić.

Uz tri milijuna kuna, za rad zastupnika izdvaja se još novca. No, za razliku od iznosa za rad stranaka, pojedinačne naknade zastupnici troše kako žele. Tako se svakom od 51 zastupnika isplati 1200 kuna mjesečno za rad u Gradskoj skupštini, bez obzira na to jesu li došli na sjednicu Skupštine ili ne. Tako su, prema računici za održanih 10 sjednica u 2014. plaćeni više od 600.000 kuna. Za rad u skupštinskim odborima naknada se daje samo ako na sjednicu dođu, oko 1250 kuna.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Svaki zastupnik član je barem jednog odbora pa se može izračunati da mjesečno dobiju oko 2500 kuna za rad u Skupštini.

–Smatram da se ta naknada treba smanjiti za 50 posto. Postoji prostor gdje se taj novac može potrošiti, poput kulture - kazao je Tomislav Stojak, zastupnik HNS-a.

Bez komentara

Kada se zbroji paušal i naknada za sjednicu odbora zastupnici su mogli zaraditi do 25.000 kuna ove godine, a za tu naknadu nisu morali ni progovoriti. Tako se neki, poput Vide Demarin s Liste birača Milana Bandića nijednom nisu javili za riječ, neki poput Ivana Obada, predsjednika Obrtničke komore Zagreb javili su se jednom, dok je SDP-ov Zvane Brumnić za govornicom bio 82 puta.

Ključne riječi

Komentara 9

BR
brodludjaka
18:39 26.11.2014.

Zato dakle Vida Demarin svakog pacijenta obavi i dovrši neljubazno za jednu minutu u bolnici, a prezentira se neprekidno i posvuda drugačije. Pa kako će ako sjedi i na ovim skupštinama i tako lijepo zarađuje. Što će joj onda pacijenti.. Treba zakonom zabraniti da ljudi mogu obavljati dva posla istovremeno, jer je to nemoguće i nekvalitetno i svaka plaća bilo kojeg zastupnika zu ovoj zemlji nikako ne bi smjela preći 7000 kuna, jer to nisu ničim zaslužili. Mislim da treba još jedan referendum kojim bi se plaće svih tih državnih djelatnika uskladile sa hrvatskim plaćama i mirovinama.

Avatar d-ano
d-ano
16:32 26.11.2014.

Rezultati mlacenja prazne slame su vidljivi a osjecat ce se sigurno jos dugo.

Avatar HOKAHEJ
HOKAHEJ
22:38 26.11.2014.

neko treba samo šutiti i dobro zaraditi a neko lije krv,suze i znoj za male pare ili ne dobije ništa gdje je tu pravda. hoće li ikad biti pravde na ovom svijetu dosad je nije bilo oćito i neće je biti. ČOVJEĆE TAKO SI JADAN NA OVOM SVIJETU stalno gledamo i slušamo nepravdu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije