Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pljuska nebrizi

Nekad industrijski ponos, danas gradska rugla. Pogledajte što kriju napuštene zgrade po Zagrebu

Paromlin Nada Dimić vojna bolnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/15
07.04.2014.
u 11:25

Paromlin, Nada Dimić, vojna bolnica u Vlaškoj... reprezentativni su primjeri industrijske arhitekture, koji već više od 20 godina nesmiljeno propadaju...

Nekad su bili blistavi primjeri industrijske arhitekture, dom stotinama radnika koji su radeći ondje gradili i sebe i zajednicu. Kao funkcionalna zdanja ušli su i u antologiju hrvatske industrijske baštine, a danas?

Samo su spomenici davnom i neprolaznom dobu, ali devastirani, ružni i zapušteni, te su time pljuska našoj "brizi" za tvorevine prošlosti, koje su i nezaobilazan dio zagrebačkog urbanog identiteta.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Paromlin, Nada Dimić, stara vojna bolnica u Vlaškoj i bliski objekt u istoj ulici – napušteni su kompleksi u kojima se proizvodilo rublje, brašno, liječilo...a već više od 20 godina u njima "cvjeta" korov, caruje otpad, no proviruje i kreativno izražavanje, kroz grafite i šarene murale.

Fotoreporteri Pixsella zavirili su u te oronule industrijske interijere i donijeli nam dokument vremena...

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Komentara 21

Avatar žrtve tuđmanizma
žrtve tuđmanizma
12:03 07.04.2014.

hvala franji tuđmanu i njegovom tisućljetnom snu u njegovoj kapitalističkoj mjesnoj zajednici zvanoj rvacka,sve što je valjalo on i njegova zlo-organizacija ili su podijelili portirima ili uništili ili raspordali ili opljačkali ono što je narod socijalističke hrvatske godinama stvarao,ali svakog stiže božija kazna pa stiže i njega a znamo kako,da je valjao i bio pošten bog bi mu dao da doživi kao drugu i maršalu titu 90 godina,.

VG
vgboy
19:48 07.04.2014.

kako da ne ,stvarno smo uspješni u ovom novom sustavu stvaranja.kaj se stvorilo u prošlom sustavu nije valjalo ali se za svaki slučaj sve opljačkalo i uništilo.nakon toga stvorili smo puno dugova,nezaposlenih i penzića za koje moramo svaka tri mjeseca negdje posuditi lovu još moramo biti sretni dok nam hoće posuditi samo sa sve većim kamatama.kad će više i to krepati.....

TR
trandri
12:45 07.04.2014.

I Rijeka je puna napuštenih industrijskih hala, ustvari nema grada u Hrvatskoj koji nema bar dva, tri napuštena industrijska kompleksa. Mnoge zgrade su zaštićene kao "blistavi primjeri" industrijske arhitekture, a država i lokalne zajednice nemaju love da to održavaju. Privatnici koji pak imaju lovu i nešto bi od toga mogli napraviti se zavrti u glavi kada vide cifre za rekonstrukciju ili obnovu tih zaštićenih objekata. Najlakše bi bilo to sravniti sa zemljom, ali pošto su mnogi protiv, to tako ostaje godinama "zaštićeno".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije