Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradski prolazi

Ovo su nekad bila 'in' mjesta u Zagrebu, danas su rupe!

23.07.2015., Zagreb - Derutni prolaz Oktogon
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/8
24.07.2015.
u 12:10

Od šest prolaza u užem centru grada, tri su puna smeća i prljavštine

Puni smeća, grafita, razbijenih prozora, praznih lokala... slika urbanih pasaža koji spajaju velike gradske ulice sramotna je. Onuda prolaze, svjedoče oni koji tamo rade, na tisuće turista iz raznih dijelova svijeta. A ipak, gradu Zagrebu na listi su prioriteta, čini se, zadnji. Nekada su prolazi bili puni života, raznih obrta, a danas su, zbog svoje skrovitosti, mjesta za okupljanje mladeži koja se priprema za izlazak, ispijajući alkoholna pića. Nekima čak služe i kao javni zahod. Pa prolazi često neugodno zaudaraju.

Prekriven plijesni

– Radnici Čistoće počiste oko šest ujutro, ali već do osam je na mjestima potpuno prekriven mokraćom – kaže Marija Radić, vlasnica knjigovežnice u Marićevu prolazu. Na sredini prolaza za svake kiše se, pak, suočavaju s poplavama.

Strop koji prokišnjava jednog će dana nekome pasti na glavu! – kažu djelatnici koji tamo rade. Uskoro se ondje otvara i lokal koji će prodavati kebabe, a radit će dugo u noć, pa su njegovi vlasnici preuzeli na sebe i odgovornost zaključavanja prolaza. Slično je stanje i u Oktogonu, u kojem su lokve vode sasvim normalna pojava. Dijelovi unutarnjeg pročelja napuhali su se od vlage, a mjesta gdje se spajaju krov i zidovi potpunoi su prekrivena plijesni.

– Rekli su da će ovoga proljeća početi rekonstrukcija Oktogona, no ne znam gdje je zapelo – kaže Tomo Maceković, koji ondje drži galeriju za prodaju i uramljivanje slika, te dodaje da je prije zadnjeg velikog uređenja prije 15-ak godina prostor bio i prekriven golubljim gnijezdima, pa je tako posvuda letjelo perje, a tlu je bilo prekriveno njihovim izmetom.

– Srećom, postavili su zaštitu pa golubova više nema – kaže Maceković. No golubovi još uvijek žive u prolazu ispod Cibonina tornja. Osim toga, djelatnici koji ondje iznajmljuju lokal već su navikli da kad ponedjeljkom dolaze na posao čiste ostatke od noćnog života u obližnjem klubu.

– Dosta mi je! Odlazim odavde s 1. kolovozom u Zagrepčanku. Ovdje plaćam najam koliko košta u Green Goldu – kaže poduzetnica koja je željela ostati anonimna. A ove zime nisu imali ni grijanje zbog sudskih sporova između Cibone i vjerovnika. No, ima i pozitivnih primjera, među kojima su i nedavno oživljeni Dežmanov prolaz, Ratkajev te Prolaz sestara Baković.

Prolaz uređujemo sami

– Zapuštenost prolaza ovisi i o vlasnicima lokala. Mi sami uređujemo dio ispred svog prostora – kažu ugostitelji u Prolazu sestara Baković čije se pročelje odnedavno uređuje.

>> Stanari Trnskog: Naš trg imat će novo lice do kraja godine

>> U napadu na grafite radnici zaposjeli Marićev prolaz

Komentara 48

CA
carlo20
13:23 24.07.2015.

Hrpetina gluposti i izmišljanje problema.

KR
kruti
15:06 24.07.2015.

unajmljuju lokale!!!!

BO
bovar12
13:47 24.07.2015.

Dok mnogi gradovi u Hrvatskoj demografski i ekonomski propadaju, ovaj poral se bavi sitnicama u Zagrebu odnosno nekim gradskim prolazima, smijurija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije