Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobunili se

Stanari protiv novog modela naplate: Nećemo ove kante, nosite ih

04.02.2016.,  Zagreb -  Stanari starog Trnja bune se protiv prevelikih kanta za otpad i nacina naplate.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
06.02.2016.
u 10:30

Stanari u Starom Trnju dobili su prevelike kante, a žale se i na nepotrebni odvoz smeća tri puta tjedno.

Kante za otpad izazvale se pobunu stanara obiteljskih kuća u Starom Trnju. Ovaj tjedan radnici Čistoće dostavili su svakoj kući kantu volumena 120 litara, što su stanovnici odbili prihvatiti jer se ne slažu s novim načinom naplate i boje se većih računa.

– Nismo ih htjeli jer je dogovor s Čistoćom bio drugačiji. Dogovorili smo da će nam dostaviti kante od 80 litara kada ih nabave. No radnici su donijeli i ostavili nam ove. Što ćete, oni su samo radili svoj posao, ne možemo se njima buniti – kazao je Krešo Končić, nezavisni vijećnik u Vijeću četvrti Trnje, koji je sudjelovao u dogovorima s Čistoćom. Tražili su i manji broj odvoza otpada, dva puta tjedno, no i to im je odbijeno.

Analizirao: Iznos isti

Naime, silom zakona Zagrebački je holding morao uvesti naplatu odvoza otpada po volumenu i gradonačelnik Milan Bandić lani je u listopadu obećao niže račune na temelju obračuna u kojem se litraža kanta pomnoži s 0,09622 i brojem odvoza otpada. Budući da Čistoća ima samo kante od 120 litara, a obiteljskim kućama dovoljne su one od 50 litara, kakvih na tržištu nema, već su najmanje od 80 litara, u Holdingu su bili objasnili da će obračunavati popust kako bi se postigla cijena za manju kantu. Početkom godine Holding je raspisao natječaj za nabavu 50 tisuća kanti od 80 litara i na Trnju su očekivali da će dobiti te kada stignu.

– Kad jednom nešto uzmete, zapečatite se. Sada nam na računu obračunavaju volumen od 80 litara, a uzmemo li kante od 120 litara, samo čekajte kada će taj volumen unijeti u račun s obrazloženjem da imamo tolike kante, što i jest točno. Svaka kanta ima broj i svaku su fotografirali pred kućom. Uz sve to, i kante i broj odvoza otpada nerealne su za obiteljske kuće – rekao je Mladen Pucak, kojemu se račun, kao i ostalim susjedima, nije smanjio otkad se obračun radi po volumenu.

– Analizirao sam račune obračuna po površini i ovog novog po volumenu. Izračun je napravljen da iznos ostane isti. A optimalno bi bilo da imamo kante od 80 litara, kad već nema manjih, i odvoz dva puta tjedno – kazao je Pucak.

Ne žuljaju Trnjane samo prevelike kante. Ne žele, složni su, odvoz tri puta tjedno jer je apsolutno nepotreban, a povećava im iznos računa. – Supruga i ja ovu kantu napunimo otprilike za mjesec dana. Što će voziti svaki drugi dan? Ni veće obitelji nemaju potrebu za tako čestim odvozom otpada – ustvrdio je Zlatko Pišković.

Najekološkiji kvart

S ponosom ističu da su najekološkiji kvart jer svaka obitelj razdvaja otpad, s obzirom na to da imaju reciklažno dvorište. Drže da si je Čistoća, što se konkretno njihova kvarta tiče, i sebi zakomplicirala posao. Ranije su, objasnila je Julijana Guštek, otpad nosili u zajednički kontejner na kraju ulice, što nikome nije bio problem, i kamion Čistoće samo bi njega ispraznio.

– Sada će dečki morati stati ispred svake kuće i prevrtati kantu, a dosad bi posao napravili u jednom potezu – kazao je Mario Kolar.

Iz Čistoće su poručili da će “svim korisnicima koji se odluče za spremnik od 80 litara biti izvršena zamjena spremnika, a do tada također plaćaju naknadu za spremnik od 80 litara”. Istaknuli su da je odvoz od tri puta tjedno za miješani komunalni otpad propisan odlukom Gradske skupštine. Podsjetimo, gradonačelnik je lani najavio da će od proljeća 2016. uvesti i manji broj odvoza, prema potrebama građana.•

Komentara 39

AL
Alkana
12:15 06.02.2016.

Po trenutnoj situaciji vidi se da Čistoća nije mislila na građane nego kako zadržati ili čak povećati naplatu odvoza. Da su mislili na građane dali bi nam kante od 60 volumena ili kako već tko treba isto tako bi odvozili prema potrebama pojedinog naselja a ne svima nametnuti čak 3 ili najmanje 2 odvoza tjedno. Živim u obitgeljskoj kući i tjedno iznosim malu vrećicu otpada, ponekad onu veću kao iz kojeg trgovačkog centra.

AL
Alkana
12:10 06.02.2016.

Ista situacija je i u sesvetskim selima. Dovoljan je 1 tjedni odvoz i to u najmanjoj kanti. Na selu svi razvrstavaju otpad i otpada gotovo ni nema, barem u obiteljskim kućama. Ovo sada je prevara i račun mi je manji za čak 1 kn.

KG
kg
12:25 06.02.2016.

U zapadnom dijelu grada stanari iz kuća također "razvrstavaju" otpad, pola u kontejner susjedne zgrade, a pola u vlastitu kantu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije