Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pleso

Spekatkularne fotografije: Nazire se novi izgled zagrebačke zračne luke

pleso
Foto: Josip Škof/Vlada RH
1/10
26.12.2015.
u 13:47

"Investicija će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, ugodnije putovanje i još veći dolazak turista", poručili su iz Vlade

Naziru se obrisi novog izgleda zračne luke Pleso čiji su radovi u punom jeku. Projekt vrijedan 331 milijun eura, a vodi ga francuski koncesionar ZAIC, značajan je i za domaće građevinare koji sudjeluju u izgradnji – Viadukt, Kamgrad, Zagreb Montaža Grupa i KFK Tehnika

"Investicija će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, ugodnije putovanje i još veći dolazak turista", poručili su iz Vlade na Facebooku gdje su objavljene i fotografije. Treba reći i da je Vlada RH dala jamstvo za radove, što znači da u slučaju propasti koncesionara mora pronaći drugog koncesionara ili sama preuzeti upravljanje Plesom. Time bi preuzela i otplatu kredita u iznosu od oko 200 milijuna eura. Državno jamstvo ujedno je povećalo ukupni hrvatski javni dug. 

Koncesionar ZAIC je aerodrom dobio na upravljanje na 30-godišnji rok u kojem se obvezao izgraditi novi putnički terminal,  upravljati postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom. 

Ukupan koncesijski prihod koji se računa u idućih 30 godina iznosi milijardu i 940 milijuna eura ili prevedeno na današnju vrijednost 540 milijuna eura. Znači, realna vrijednost je 540 milijuna eura, ali kroz 30 godina to je taj iznos od milijardu i 940 milijuna eura – rekao je u travnju 2012. zamjenik ministra pomorstva i veza Zdenko Antešić.

Aerodrom bi se trebao otvoriti za putnike na proljeće 2017. 

>> Pleso: Gradnja novog terminala u rujnu, prvi putnici u travnju 2016.

>> Pleso opet odgođen: Francuzi probili i drugi rok za preuzimanje!

Komentara 10

Avatar R & I
R & I
15:31 26.12.2015.

Sve je to lijepo, jedino što Hrvatska vlada nije trebala stati iza projekta, jer u kapitalizmu drzave ne stoje iza privatnih investicija. Da će biti otvoreno vise radnih mjesta, sigurno nece, jer tehnologija na aerodromima uzima maha i smanjuje radnu snagu.

TV
tv5378
16:52 26.12.2015.

Pa,daklem,sto je s imenovanjem zracne luko po prvom Hrvatskom Predsjedniku?O,izbori su prosli pa ce za ono pr*se od Milanovica I ekipu,Tudjman ponovo biti zlocinac.

TO
tolitol
20:05 26.12.2015.

Konačno će i Zagreb imati zračnu luku dostojnu glavnog grada jedne europske države, a ne kao dosad jugoprovincijsku "konzervu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije