Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveni piknik

Nauk nije bauk, kao ni pravljenje vatrenih valova i kuća od slamčica

Znanstveni sajam
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/15
14.09.2014.
u 21:50

Na radionicama i predavanjima znanstvenog piknika mogle su sudjelovati cijele obitelji, i to čak četiri generacije

Bit će to kućica od slamčica. Ne znam još za koga, to ću odlučiti kad je završim - objašnjavala je četverogodišnja Dora koja se odmah pri ulasku na Znanstveni piknik, koji je danas na Velesajmu okupio oko 30.000 ljudi, zaustavila na veseloj radionici NEMO centera iz Amsterdama. Kako je rekla djevojčica, to joj se odmah učinilo zanimljivo, a kasnije će provjeriti što još ima.

Izrađivanje podmornica

I dok je Dora gradila kućicu od slamčica, njezini vršnjaci, ali i oni mnogo stariji od nje uživali su u ostalim znanstvenim ludorijama, koje je pripremila Mreža popularizacija znanosti s nositeljem projekta, udrugom Profesor Baltazar.

– I prošle godine bile smo na Znanstvenom pikniku, još kad je bio kod Boćarskog doma. Meni je to jako zanimljivo, a sad smo izrađivali podmornice od plastičnih boca. Ona zaroni s pomoću utega, a kad se napuni zrakom, opet izranja – objasnila je Katja Šeparović, koja je na Piknik stigla s mamom Anom. A osim djevojčica, u znanstvenim su aktivnostima uživali i dječaci, kojima je posebno bilo zanimljivo oko ekipe s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) gdje je, uz pomoć glazbe i vatre, bilo prikazano kretanje valova.

– Val kao takav najlakše je, naravno, prikazati u vodi. Međutim, to znaju svi i nije toliko zanimljivo, pa smo se mi odlučili to isto pokazati na drugačiji način – objasnili su studenti Bruno Mladineo, Ivan Jakovac i Mia Pejinović s PMF-a. Kako su objasnili studenti, riječ je o Rubensovoj cijevi koja je napunjena plinom.

– S jedne strane smo priključili iPod na kojem puštamo glazbu, pa vibracije od nje stvaraju valove u cijevi iz koje, stoga, iskaču plamenovi različite veličine – ispričao je Ivan Jakovac znatiželjnim sedmogodišnjim blizancima, Janu i Jakovu, koji su odmah pitali svog tatu smiju li isto to isprobati i kod kuće.

Obogatiti se klađenjem

Iako im to nije dopustio, nisu se baš razočarali, već su krenuli dalje, u istraživanje što se još nalazi u paviljonima 10 i 10a zagrebačkog Velesajma. Zaustavili su se, kao i većina njihovih vršnjaka, kod Van der Graafova generatora, čiji je električni naboj omogućavao dizanje kose u zrak.

A veliki interes danas je izazvalo i predavanje “Mogu li se obogatiti sportskim klađenjem” matematičara Tonija Miluna, inače poznatog po davanju besplatnih instrukcija putem interneta, na kojem su, osim djece, mudrost “upijali” i odrasli. Piknik je posjetio i gradonačelnik Milan Bandić te najavio otvaranje Znanstveno edukativno-zabavnog centra (ZEZ).

- Ovakav sadržaj Zagrebu treba svaki dan, vidimo se za osam mjeseci u ZEZ centru - rekao je Bandić.

Komentara 1

VL
vlatx
02:48 16.09.2014.

Prvo pokude: 1. od cijelog Velesajma izabrani su najudaljeniji paviljoni koji baš i nisu bili najsretnije riješenje pogotovo kada je sve osmišljeno za djecu i još kišni dan, za to jedan veliki minus Velesajmu. 2. od cijelog sajma najveća se se gužva napravila kod štandova za brzu hranu, veliki minus za roditelje koji su tamo hranili svoju djecu. 3. opremljenost i demonstracijski materijal je na većini štandova bio na razini reciklažnog dvorišta a ne nekog znanstvenog piknika, veliki minus gradonačelniku koji je velikodušno dodjelio stotine milijuna kuna nogometnom klubu a nije mogao desetinu tog iznosa odvojiti za mlade znanstvenike i njihovu opremu, u biti katastrofa. 4. bilo bi dobor da je organizator napravio brzi tečaj komunikacijskih vještina pojedinim prezentatorima jer su se ovi jadnici, puni znanja, bojali išta drugo reći osim odgovora na postavljeno pitanje. Pohvala. Velika pohvala svim prezentatorima na iskazanom znanju i pruženim odgovorima na postavljena pitanja. Malo više opuštenosti i osmjeha na licu nebi bilo na odmet kod pojedinaca. Nadam se da će gradonačelnik prepoznati važnost ovakvih piknika za djecu te da će i uistinu oživjeti znanstveni centar koji je spomenuo te da će isti biti dostupan osnovnoškolcima za stjecanje dodatnih znanja. Isto tako se nadam da će preusmjeriti prevelike iznose za Dinamo koji nema nekih velikih natjecateljskih uspjeha naspram malih znanstvenika koji se redovito vračaju sa velikih svjetskih natjecanja sa osvojenim medaljama. Uostalom favoriziranje sporta naspram znanja niti jednom društvu nije donijelo prevelikog ekonomskog učinka u gospodarstvu. U iščekivanju slijedećeg znanstvenog piknika, bolje organizacije i lijepog vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije