Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ured za hitne situacije

Natpis na Brailleovu pismu stavili na više od 2 metra visine

brailleovo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
25.10.2014.
u 16:02

Grešku su nakon našeg upita ispravili i poručili da su i dalje među rijetkim ustanovama u gradu koje imaju takav natpis

Ploča s nazivom Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, u Branimirovoj 71b, ima i napis na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne osobe, no, postavili su je na više od dva metra što osoba prosječne visine ne može rukom dosegnuti.

- Dogodi se da ljudi ili institucije iz najbolje namjere, ali neznanja, naprave nešto takvo. A od toga onda više štete nego koristi. Pretpostavljam da je došlo do šuma u komunikaciji između ustanove koja je postavila ploču i Udruge slijepih koji imaju sve potrebne upute – komentirao je Branimir Šutalo, stručni savjetnik gradonačelnika za osobe s invaliditetom, te naglasio kako je ipak velika razlika u prilagođenosti grada u odnosu na prije.

Naime, nakon upita Večernjeg lista zašto je ploča postavljena tako visoko, spomenuti je gradski ured već sutradan istu ploču postavio pokraj glavnog ulaza i na pristupačnoj visini.

- Ispravili smo grešku, ali žalosno je da smo mi jedna od rijetkih, ako ne i jedina, ustanova u gradu koja ima napis i na Brailleovo pismu – kazala je Kristina Martinović iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U Zagrebu je trenutačno oko tisuću slijepih i slabovidnih osoba koji su članovi Udruge slijepih Zagreb, no brojka je u stvarnosti vjerojatno još i veća.

- Ploča je postavljena tako visoko vjerojatno da je uočljiva ljudima koji vide. Treba više poraditi na pristupu zgradama i institucijama, da se postave linije vodilje do nekog info pulta gdje osobe s invaliditetom mogu dobiti informacije koje im trebaju – poručio je Goran Denis Tomašković iz Udruge slijepih Zagreb, te dodao kako bi se takve linije vodilje, ali i taktilne karte, trebale postaviti i po trgovima, kolodvorima i tramvajskim stanicama.

Pohvalio je projekt Grada Zagreba za slijepe osobe, a riječ je o zvučnim vodičima, odnosno, GPS navigaciji koja je besplatna i može se instalirati na mobitel, no više je, kaže, namijenjena mladim osobama s oštećenjem vida.

- Većina slijepih i slabovidnih su starij osobee, koje imaju oko 50 do 60 godina, koje su s godinama izgubile vid i teško se snalaze s korištenjem takvih aplikacija – istaknuo je Tomašković iz Udruge slijepih Zagreb.

Komentara 3

PP
PPS9
14:56 26.10.2014.

Brilliant

MN
Mister No 978
19:00 25.10.2014.

Treba je polupati ipak je to tudje pismo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije