Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za oporavak branše

Nakon 8 godina vraća se spektakl, Auto Show na Velesajmu

zagrebacki velesajam auto show
Foto: Pixsell
1/4
27.08.2015.
u 12:04

Grad je popustio kod najvećeg problema, cijene najma izlagačkog prostora. Konačno su se dogovorili s uvoznicima automobila pa će se nekad popularna priredba održati od 4. do 10.4. 2016.

Nakon osam godina (zadnja održana 2008.) Zagreb će ponovno imati izložbu automobila na Velesajmu, obnavlja se Zagreb Auto Show. Objavio je to jučer nakon tričetvrtsatnog sastanka s generalnim uvoznicima automobila gradonačelnik Milan Bandić ističući da se sastanku odazvalo ne samo svih 17 uvoznika koji djeluju u Hrvatskoj, nego i Rimac Automobili te Dok-Ing.

Propali pokušaji

– Na sastanku smo odškrinuli vrata za realizaciju velikog projekta bitnog za promociju i napredak autobranše, gospodarstva i obogaćivanje turističke ponude.

Dogovorili smo organizacijske okvire te termin i mjesto održavanja – od 4. do 10. travnja 2016. na Zagrebačkom velesajmu – izjavio je Milan Bandić ističući kako će tu, inače uvijek vrlo posjećenu manifestaciju zajedno organizirati Grad Zagreb, Zagrebački holding, Turistička zajednica grada Zagreba u partnerstvu s predstavnicima generalnih zastupnika proizvođača automobila.

Iako je i minulih godina bilo nekoliko pokušaja da se Zagreb Auto Show ponovno održi, dogovor je uglavnom propadao na uvjetima koje je pred uvoznike postavljao Zagrebački velesajam.

Sada se situacija stubokom izmijenila pa će izlagači praktično plaćati tek režijske troškove, a Grad se naplaćivati iz pratećih aktivnosti poput turizma.

Pokazana dobra volja

Član uprave Porschea Croatia Ivo Ivančević uime uvoznika istaknuo je zadovoljstvo zbog konačnog dogovora o priredbi koja je, doznali smo na marginama sastanka, potrebna svima.

– Autobranša u krizi je od 2009., prihodi su pali 60 do 70 posto, čineći dobit praktično nepostojećom. Nažalost, branša je stigmatizirana i iz nekih razloga nevezanih za naš posao. Tako je ovo divna prilika da se pokaže što je sve zapravo autoindustrija – rekao je Ivančević, koji od Auto Showa očekuje da donese i određeni oporavak toj poslovnoj grani. Na konferenciji je istaknuto kako uvoznici cijene dobru volju Grada, gdje će u organizacijskim tijelima sada sjediti i predstavnici izlagača, što dosad nije bio slučaj.

Ima još dosta stvari za riješiti, moglo se čuti, no dogovor je pao. Pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić najavila je tri milijuna kuna za promociju.

– Grad će u promociju uložiti oko tri milijuna kuna, a događaj će proizvesti više od deset milijuna kuna stvarnog medijskog učinka jer se uz domaće medije očekuju i strani novinari – rekla je Mirka Jozić.

Komentara 4

ST
stefj
13:26 27.08.2015.

Tja, zahvaljujući novim porezima gdje smo se smjestili u gornji dio EU-a po davanjima na vozila, a BDP-om smo uvjerljivo na dnu, prodaja vozila neće se oporaviti prije 2020. godine. I to je pod upitnikom... Ne treba zaboraviti i to da se vozila više ne priznaju kao trošak u poslovanju, pa je i to smanjilo potražnju. Što reći o toj branši osim da su država i javni sektor najveći kupac koji kupi preko 70% vozila... Ma bravo za ovu vladu...

CA
Cafa
14:24 27.08.2015.

Čekaj - znači da grad subvencionira sajam automobila? I još to stavljate u novine kao pozitivan primjer? Pa gdje to ima?

CA
Cafa
14:25 27.08.2015.

Daj da meni grad subvencionira jedan sajam. Ja ću platiti samo režijske troškove za 5-6 paviljona. Može? Ajde javi se Mile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije