Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POS stanovi

Najjeftiniji najam – 25 kuna po četvornom metru u Klari 
i Zapruđu

24.04.2015., Zagreb - Ministrica graditeljstva i prostornog uredjenja Anka Mrak Taritas obisla je gradilista POS-ovih stanova u Sv. Klari u Cizmesinki i u Zaprudju na uglu Sajmisne i Ulica Karla Metikose.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
26.04.2015.
u 09:13

Novoizgrađeni stanovi opremljeni su uređajima za uštedu energije – računi za grijanje uz njih bi trebali biti jeftiniji za 250 kuna

Državni stanovi koji se u Zagrebu grade na dvije adrese, Klari i Zapruđu, uskoro bi građanima mogli biti ponuđeni u najam.

Planovi su to koji se u Ministarstvu graditeljstva tek razrađuju, no već sada je poznato kako će na obje zagrebačke lokacije maksimalna cijena najma stana iznositi 25 kuna po četvornom metru.

Koliko će točno stanova biti raspoloživo za najam u Klari i u Zapruđu, u Ministarstvu još ne otkrivaju jer prije negoli usuglase uvjete po kojima će stanove iznajmljivati, neprodane POS-ove nekretnine još će jednom na prodaju ponuditi zainteresiranim kupcima.

Jednaki uvjeti za sve

Podsjetimo, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama već je građanima ponudila stanove u najam – njih osamdesetak koje u svome vlasništvu ima u Sopnici Jelkovcu.

– O najmu još uvijek raspravljamo. Pravilnik smo ponudili na javnu raspravu pa ga tako i sami građani kroje, a za mjesec dana trebali bismo imati cijeli plan i jasnije uvjete po kojima će se moći javiti zainteresirani. Najam nam je posljednji, sada smo najprije kupcima pružili mogućnost da kupe vlastitu nekretninu – kazala je Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

Uvjeti za kupnju ostat će barem cjenovno nepromijenjeni, u odnosu na uvjete po kojima su POS-ovi stanovi prvotno ponuđeni i prodani.

Tako će zainteresirani za kupnju stana na lokaciji u Klari morati izdvojiti 1094 eura, dok će oni zainteresirani za stanove u Zapruđu morati izbrojati 1092 eura za četvorni metar stambenog prostora.

Na ponovljenoj ponudi za kupnju jedan je uvjet – zainteresirani kupci moraju biti hrvatski državljani.

– Stanove odlikuje visok standard gradnje. Nalaze se na dobrim lokacijama, izvrsne prometne povezanosti u neposrednoj blizini javnih sadržaja, rekreacijskih zona i parkova. S obzirom na karakteristike, cjenovno su ovi stanovi POS-a najpovoljniji u Gradu Zagrebu – poručila je ministrica Anka Mrak-Taritaš.

Otplata na 30 godina

Dapače, izmjenom Zakona o poticajnoj stanogradnji kamatna stopa je snižena i iznosi 2,99 posto, a građani kredit za stan otplaćuju trideset godina s jednom godinom počeka.

Kupci koji su stanove već rezervirali na adresi u Klari trebali bi se useliti do jeseni, dok je useljenje u Zapruđu predviđeno krajem 2016. godine, kada je rok za dovršenje i druge zgrade. Svi stanovi opremljeni su toplinskim dizalicama, uređajem uz koji će, procjenjuje se, budući vlasnici uštedjeti na računima za grijanje i do 40 posto ili 250 kuna za tu stavku u odnosu na stanove koji nemaju takav uređaj.

– Za prodaju stanova na objema lokacijama veliki je interes građana, tako da smo zadovoljni cijelim ovim projektom – kazao je Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
10:22 26.04.2015.

Baš me zanima gdje je u Klari "rekreacioni park"?! I kako je raskrižje Sajmišne ceste i ulice Karla Metikoša u naselju Zapruđe?! Mislim zašto lažete ljude ;(

MI
Milivoj57
21:35 26.04.2015.

Kako je uopće nekome palo na pamet graditi stanove na lokaciji "Zapruđe". To nije Zapruđe, nego predvorje smetlišta Jakuševac. Da li će neki ministar unajmiti ili kupiti stan na toj lokaciji? Ovom lokacijom jasno ste stavili do znanja što mislite o ljudima kojima je potreban stan. Moglo bi vas biti sram. Prije nego ugovorite najam ili kupnju stana na toj lokaciji provedite tamo samo sat vremena.....

VV
vedran.vuinac
11:52 26.04.2015.

je, je, tako sam se i ja usosio s.velikodu#nom ponudom kredita za POS-ov stan na 30 godina pa na cijenu stana vraćam 2,3 puta veću vrijednost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije